Grieken begonnen tentenkamp Idomeni te ontruimen

Asielcrisis 8.400 mensen aan grens met Macedonië moeten elders heen.

Door het hek is te zien hoe Griekse agenten het tentenkamp in Idomeni ontruimen.
Door het hek is te zien hoe Griekse agenten het tentenkamp in Idomeni ontruimen. Foto Boris Grdanoski / AP

In stilte reden vanochtend dertien bussen met vluchtelingen weg uit het geïmproviseerde kamp bij Idomeni aan de Grieks-Macedonische grens. Journalisten en vrijwilligers werden op ruime afstand gehouden terwijl politie met zachte dwang 609 mensen in bussen zette en naar een vluchtelingenkamp in de buurt van de stad Thessaloniki bracht.

Het besluit om het spontaan gegroeide kamp te ontmantelen is lang uitgesteld. Griekse en Europese autoriteiten hoopten dat Idomeni vanzelf zou leeglopen. Duizenden migranten verkasten de afgelopen maanden vanwege de zware omstandigheden inderdaad naar andere kampen. Een grotere groep bleef echter hopen dat de grens opnieuw open zou gaan of op een succesvolle illegale oversteek. De legale route naar Europa vinden ze geen geloofwaardig alternatief.

De tenten in de modderige weilanden bleven daarmee een treurig symbool van het Europese onvermogen om met de migratiecrisis om te gaan. Beloften van EU-landen om grote aantallen vluchtelingen rechtstreeks uit Griekenland over te nemen zijn blijven steken in onwil en bureaucratie. De Europese Commissie had tot doel gesteld per half mei 20.000 mensen uit Griekenland en Italië te hervestigen. Dat zijn er tot nu toe 1.500, van wie 909 uit Griekenland.

Verslaggever Paul Ronzheimer van Bild was bij de ontruiming en deed via Periscope live verslag:

Het is de bedoeling de ongeveer 8.400 mensen in Idomeni binnen een week tot tien dagen over te brengen naar kampen elders in Griekenland. Het gaat grotendeels om migranten die vanuit Turkije zijn overgestoken in de weken voordat op 20 maart het vluchtelingenakkoord tussen Turkije en de EU van kracht werd.

In de aanloop daarnaartoe werd het al steeds moeilijker vanuit Griekenland de zogenaamde ‘Balkanroute’ te bereiken. Eerst werden alleen nog Syriërs en Irakezen doorgelaten. Nadat Oostenrijk een opnamestop afkondigde, niemand meer. Op het Griekse vasteland zitten sindsdien zo’n 46.000 mensen in opvangkampen. Op de eilanden zijn ook duizenden mensen in afwachting van een besluit over hun asielaanvraag en mogelijke gedwongen terugkeer naar Turkije.

Een woordvoerder van de Griekse regering benadrukt dat het de bedoeling is de evacuatie geweldloos te laten verlopen. Dat lukt alleen als mensen zich niet verzetten.

De linkse regering-Tsipras heeft sinds haar aantreden begin 2015 geprobeerd menselijker om te gaan met de vluchtelingen. Detentiekampen werden gesloten. Vluchtelingen die over de Balkan door wilden naar de rest van Europa werd weinig in de weg gelegd. Dit leidde tot wrevel bij andere EU-landen, omdat het de vluchtelingenstroom deed aanwakkeren.