Poolse scholier krijgt elke week vier uur NAVO-les

Veertien jaar: de leeftijd waarop jonge Polen geopolitiek volwassen worden als het aan hun regering ligt. In de aanloop naar de NAVO-top van juli in hoofdstad Warschau, vraagt het ministerie van Onderwijs aan de middelbare scholen in het land om tot vier uur per week ‘NAVO-lessen’ te organiseren.

Daarin mogen de jongste leerlingen debatteren over de bijdrage van Polen aan de NAVO-missie in Afghanistan. Oudere leerlingen gaan dieper in op de politieke structuur en contempleren over de vraag: „Hoe kan NAVO ons veiligheid bezorgen?”

Permanente aanwezigheid van NAVO-troepen op Pools grondgebied – ter vervanging van ‘roterende’ missies – is het antwoord waarop de nationaal-conservatieve regering van Recht en Rechtvaardigheid (PiS) op de NAVO-top in juli hoopt. Tegen de achtergrond van aanhoudende Russische provocaties wil ze met dit initiatief in binnen- en buitenland de aandacht vestigen op hoe cruciaal ze die garantie vindt.

Scholieren merken al langer dat een Poolse regering hecht aan de verdediging van het vaderland. Op meer dan dertienhonderd scholen kunnen 16-tot 19-jarigen de ‘geüniformeerde’ stroom volgen: EHBO, schietlessen en in camouflagepak naar de klas. De optie, sinds 1999, is niet alleen bedoeld voor wie later bij defensie of hulpdiensten wil, maar moet ook het karakter en het patriottisme van de leerlingen voeden.

Warschau hoopt dat de campagne gunstige reacties uitlokt in het buitenland. Dat kan PiS wel gebruiken na een toevloed van kritiek op haar hardhandige omgang met rechtsstaat, media en overheid. Oud-president Bill Clinton verklaarde onlangs bij een campagnebijeenkomst voor zijn echtgenote en presidentskandidate Hillary dat Polen op weg is naar „een Poetinachtige dictatuur”.

De opvallendste reacties op de nieuwe NAVO-lessen kwamen vooralsnog echter uit Rusland. Sputnik News, een online nieuwsdienst gefinancierd door de Russische regering, vatte het project spottend samen onder de kop: „Polen gaat kinderen leren hoe ze van de NAVO moeten houden”.