Gelukkig minder instinkers dan vorig jaar

Eerstejaars maken voor NRC eindexamen. Wat weten zij na een jaar nog? Vandaag: Management en Organisatie.

‘Vaak is bij Management en Organisatie niet rekenen het moeilijkst, maar het lezen. Soms zit je bij een opgave weg te strepen wat niet van belang is. Dan houd je maar drie zinnen over van een hele alinea.

Wat dat betreft vond ik het examen van dit jaar duidelijker dan vorig jaar. Er zaten minder instinkers tussen. Vorig jaar hadden meerdere opgaven een erratum, en waren er meer vragen met een dubbele betekenis. Ik denk dat de leerlingen nu minder vragen verkeerd konden opvatten dan vorig jaar.

Wat me vooral is opgevallen, is het aantal vragen over juridische feitjes. Dat was er vorig jaar maar één, nu waren het er drie. Je moest een wettelijke oprichtingseis kunnen noemen voor het oprichten van een bv. Zulke vragen vind ik een beetje stom, want dat zijn drie zinnen in een M&O-boek van 160 bladzijden.

Een overkill aan strikt juridische vragen doet niet echt recht aan het vak, vind ik. Het is leuker als je opgaven krijgt waarin je iets moet beredeneren op basis van wat je weet en de informatie die je in de opgave krijgt.

Ik denk dat je wel gevoel moet hebben voor M&O, en analytisch inzicht. Je moet goed dingen van elkaar kunnen onderscheiden, of in een rij getallen net de goede cijfers eruit kunnen pikken.

Zo vond ik de opgave over pensioenpremies leuk. Daar zag je hoe je een warrig iets, met rentepercentages en dekkingsgraad, een beetje behapbaar kunt maken.

Ook waren er een paar vragen waar ik wat langer over deed dan ik had verwacht. Bij de opgave over een door bewoners opgericht energiecollectief moest je een openingsbalans helemaal invullen. Daarbij moest je zelf denken aan de te vorderen btw – en dat was ik in dit examen vergeten. Dat zijn echt van die weetjes.

Ik heb het examen iets beter gemaakt dan vorig jaar. Volgens mij zou ik op een 7,5 zijn uitgekomen. Ik heb er één uur en drie kwartier over gedaan. Dat verbaasde me niet, ik ben altijd vrij snel. En ik studeer nu niet voor niets economie.

Het examen was duidelijker dan vorig jaar, maar of het ook makkelijker was? De leerlingen zijn ieder geval minder om de tuin geleid, vind ik.

De opgaves waren to the point. Voor volgend jaar zou ik nog minder weetjes en meer beredeneerbare vragen willen.”