Economie

Frankrijk wil topsalarissen wettelijk aan banden leggen

President Hollande wil te hoge salarissen in Frankrijk wettelijk harder aanpakken. Het parlement bespreekt het voorstel deze week.

Moeten salarissen aan de top van het Franse bedrijfsleven bij wet aan banden gelegd? Daar lijkt de Franse regering sinds vorige week op aan te sturen. Als werkgevers niets doen, dreigde president François Hollande, „dan moet de wet tussenbeide komen”. Zelfregulering bij beursgenoteerde bedrijven heeft niet gewerkt, zei premier Manuel Valls, „dus nu moeten we regels stellen”.

Het debat komt voort uit verontwaardiging over salarisverhogingen voor de topmannen van autobouwers PSA Peugeot Citroën en Renault. Terwijl Carlos Tavares van PSA zijn salaris met bonussen in 2015 zag verdubbelen tot 5,24 miljoen euro, ging Renault-topman Carlos Ghosn er sinds 2013 170 procent op vooruit. Hij verdiende in 2015 7,2 miljoen euro bij Renault en kreeg een vergelijkbaar bedrag van zusterbedrijf Nissan. PSA en Renault schrapten in die tijd elk zo’n 10.000 arbeidsplaatsen.

Op 29 april kwamen de aandeelhouders van Renault in actie. Bij een stemming over Ghosns vergoeding bleek 54 procent tegen. De Franse staat, goed voor 20 procent van de aandelen, ligt al langer overhoop met Ghosn, onder andere over het door de politiek afgedwongen dubbele stemrecht voor langdurige aandeelhouders. Het verzet kwam deze keer ook van institutionele beleggers.

Maar een dergelijke stemming is in Frankrijk niet bindend en de top van Renault heeft de mening van de aandeelhouders naast zich neergelegd. Dat moet in de toekomst veranderen, zei Hollande: aandeelhoudersvergaderingen moeten het laatste woord krijgen, zoals nu al in Nederland. Een wetsvoorstel hiertoe zal deze week al in het parlement besproken worden.

Een groep politici, wetenschappers en een enkele bestuursvoorzitter wil nog een stapje verder gaan. Op verzoek van linkse krant Libération ondertekenden ze een petitie die pleit voor een maximumloon van 100 keer het minimumloon, zo’n 1,75 miljoen euro. De tekst is onder andere ondertekend door voorzitter Jean-Christophe Cambadélis van de Parti Socialiste, econoom Thomas Piketty en topman Serge Papin van supermarktketen Système U. Terwijl veel Fransen sinds 2008 moesten inleveren, schrijven ze, liepen topsalarissen bij bedrijven uit beursindex CAC40 op tot gemiddeld 4,2 miljoen per jaar.

Dat is nog altijd minder dan bij vergelijkbare Angelsaksische bedrijven, zeiden bedrijfsclubs Afep en Medef. Om de critici te bedaren stelden zij voor om bedrijven te verplichten met een nieuw voorstel te komen na een tegenstem van de aandeelhouders. Nota bene werkgeverskrant Le Figaro wees erop dat die regel al bestaat.

Voor bedrijven waarvan de staat meer dan de helft van de aandelen bezit, zoals spoorbedrijf SNCF, stelde de socialistische regering in 2012 al een bovengrens van 450.000 euro in. Een algeheel plafond is volgens minister Emmanuel Macron (Economische Zaken) „ongrondwettelijk”. „Ik zie niet hoe we uit naam van de wet de betaling van een bedrijfsbestuurder kunnen beperken en niet die van een sporter of een kunstenaar”, schreef hij. „We leven in een open samenleving.”