FC Twente zet kort geding door ondanks handreiking

FC Twente mocht televisiegelden van enkele miljoenen houden als de club het kort geding tegen de KNVB introk. Twente weigerde.

Directeur Onno Jacobs van FC Twente. Foto Vincent Jannink/ANP

FC Twente laat mogelijke degradatie aankomen op een rechtszaak. De eredivisieclubs deden dinsdagavond een voorstel tot een compromis: als Twente het kort geding tegen de KNVB introk, mocht het de televisiegelden van de hoogste competitie, ter waarde van enkele miljoenen, volgend seizoen houden. De club uit Enschede weigerde, meldt ANP.

Eerder op de avond leek het er juist op dat de Nederlandse profclubs wel tot een akkoord gingen komen. De eerstedivisieclubs, eerst faliekant tegen de degradatie van FC Twente uit zorg voor oneerlijke sportieve concurrentie, gingen toch akkoord met de toetreding van de Twentse club tot de Jupiler League nadat de KNVB voorstelde volgend seizoen twee clubs direct te laten promoveren.

Directeur betaald voetbal van de KNVB Bert van Oostveen noemt tegenover ANP de weigering van FC Twente “slecht voor het voetbal”:

“De clubs willen graag snel duidelijkheid en hebben Twente daarom deze handreiking gedaan, maar helaas hebben ze die afgewezen. Nu blijft dit een slepende zaak.”

Twee uitersten

Het kort geding van FC Twente tegen de gedwongen degradatie die vorige week werd opgelegd door de KNVB dient vrijdag. De Nederlandse voetbalbond besloot vanwege financieel wanbeleid de club de proflicentie af te nemen en direct een nieuwe licentie voor een niveau lager te verlenen. Volgens FC Twente zou degradatie een “doodsteek voor de club” betekenen. De club zegt aan alle door de KNVB gestelde verplichtingen voor licentiebehoud te hebben voldaan.

Dit vindt Twente van de straf van de KNVB: Het ‘nieuwe’ Twente is een groot onrecht aangedaan

De rechter kan vrijdag twee uitersten opleggen, omdat het reglement van de KNVB in weinig anders voorziet: óf de club krijgt een boete van 45.250 euro, óf FC Twente wordt definitief de proflicentie ontnomen. In dat geval wordt de club teruggezet naar het hoogste amateurniveau. Maar mogelijk duurt het nog veel langer voordat er duidelijkheid komt. Het licentiereglement stelt dat er half juni een uitspraak moeten zijn, maar Twente zou kunnen doorprocederen via een burgerrechter. De KNVB hoopt op 14 juni het nieuwe competitieprogramma voor volgend seizoen te kunnen presenteren.

De Graafschap in onzekerheid

Door de starre houding van FC Twente blijft het voor De Graafschap afwachten of het volgend jaar in de eredivisie speelt of een niveau lager. De club zei eerder op dinsdag er voor “95 procent” zeker van te zijn volgend seizoen op het hoogste niveau te spelen, maar heeft voor de zekerheid toch een advocaat in arm genomen.

Tijdens de vergadering van de eredivisie- en eerstedivisieclubs in Zeist op dinsdagavond werd besloten dat degradatie als straf wordt toegevoegd aan het licentiereglement. Tot nu toe waren alleen de bovengenoemde boete en intrekking van de proflicentie beschikbaar om clubs mee te straffen. Voor FC Twente ging de KNVB creatief met de reglementen om. De nieuwe regels gaan bij het begin van het seizoen 2017/2018 in.

    • Sam de Voogt