Facebook past richtlijn trending topics aan

Conservatieve berichten zouden handmatig zijn weggelaten. In “geïsoleerde gevallen” kan dit wellicht gebeurd zijn, zegt Facebook.

Een muurschildering op de campus van Facebook in Californië. Foto Jeff Chiu / AP

Facebook past een aantal veranderingen toe in de manier waarop een lijst met populair nieuws wordt samengesteld die Amerikaanse gebruikers op hun pagina te zien krijgen. Dat doet het netwerk na berichtgeving dat medewerkers politiek conservatief nieuws minder snel selecteren dan liberaal nieuws, op basis van de eigen politieke voorkeur. Facebook ontkende dat.

Volgens een data-analyse van Facebook zelf is niet gebleken dat liberaal nieuws systematisch wordt verkozen boven conservatief nieuws. Toch worden de richtlijnen rondom de trending topic-dienst aangepast, schrijft Facebook in een verklaring:

“Tegelijkertijd kunnen we niet volledig uitsluiten dat er in geïsoleerde gevallen oneigenlijke acties zijn ondernomen of dat er onbewuste partijdigheid bestaat bij het implementeren van onze richtlijnen.”

Tien grote sites

trending

Om het “risico te verminderen waar het menselijke afwegingen betreft”, gaat Facebook nu een aantal wijzigingen doorvoeren in zijn beleid. Medewerkers krijgen extra training, de richtlijnen voor reviewers worden duidelijker en er komt meer toezicht op het team dat nieuwsonderwerpen selecteert. In eerste instantie bepalen algoritmes wat trending is, maar een klein team kan daar handmatig dingen aan toevoegen of uit verwijderen.

Daarnaast zal Facebook niet meer afgaan op de selectie van enkele grote mediabedrijven om te bepalen of iets trending is. Een van de criteria was volgens de Britse krant The Guardian, die interne documenten inzag, of “het bericht veel aandacht krijg op ten minste vijf van de volgende tien websites: BBC News, CNN, Fox News, The Guardian, NBC News, The New York Times, USA Today, The Wall Street Journal, Washington Post, Yahoo News or Yahoo.”

De trending topic-functie is alleen beschikbaar in Amerika. Toch riep de berichtgeving, zeker ook omdat het een verkiezingsjaar is in de VS, bij veel mensen vragen op over de onpartijdigheid van het platform, dat wereldwijd 1,65 miljard gebruikers heeft en voor veel mensen een belangrijke nieuwsvoorziening is. Onder meer senator John Thune die de commissie over handel voorzit, stelde vragen.

De trending topic-dienst staat los van de veel grotere News Feed-dienst, die berichten toont in de centrale tijdlijn van gebruikers.

    • Joram Bolle