Europese Commissie keurt megafusie bierbrouwers goed

Het fusiebedrijf van AB InBev en SABMiller verkoopt een deel van de Europese divisie. Brussel is zo niet meer bang voor dominantie.

Het hoofdkantoor van AB InBev in het Belgische Leuven. Foto Yves Herman/Reuters

De Europese Commissie keurt de overname van bierbrouwer SABMiller door concurrent AB InBev goed. Daarmee ontstaat het grootste bierbedrijf ter wereld.

InBev was al het grootste bierbedrijf ter wereld, SABMiller volgde op ruime afstand. Vlak achter de twee brouwers is het Nederlandse Heineken de nummer drie. De overname is mede goedgekeurd omdat SABMiller het Nederlandse biermerk Grolsch verkoopt aan de Japanse brouwer Asahi, samen met het Italiaanse Peroni en het Engelse Meantime. Daardoor is bijna de gehele Europese divisie van SABMiller verkocht, en zal de nieuwe biergigant in de ogen van Brussel niet te dominant worden in Europa.

InBev betaalt 92 miljard euro voor de overname van de concurrent. Met de aankoop wil de Belgisch-Braziliaanse bierbrouwer zijn positie versterken in Afrika en Zuid-Amerika. Daarmee moet het verlies op de Amerikaanse markt worden gecompenseerd. Amerikaanse consumenten geven steeds vaker de voorkeur aan zogenaamde craft beers, ambachtelijke speciaalbiertjes die zijn gebrouwen door kleine, onafhankelijke brouwers.

Een op de drie biertjes

Het Brits-Zuid-Afrikaanse SABMiller moest eerder ook zijn meerderheidsaandeel in het Amerikaanse MillerCoors afstoten, om zo te voorkomen dat het marktaandeel van het fusiebedrijf in Amerika te groot werd. De oorspronkelijke portefeuille van de twee bedrijven bedienden zo’n driekwart van de markt.

Lees ook hoe ze in België aankijken tegen de overnamedrift van AB InBev: Leuvenaren zijn ‘fier op hun bier’

Bij het nieuwe bedrijf worden bieren als Corona, Budweiser, Jupiler, Stella Artois, Hoegaarden, Miller en Urquell gebrouwen. In totaal zal door InBev na de afronding van de overname ongeveer één op de drie biertjes wereldwijd gebrouwen worden. De omzet van de onderneming wordt ongeveer 57 miljard euro per jaar.

    • Sam de Voogt