Een scheepswrak verkennen op één hap adem

Een mooi filmpje van drie duikers in het grootste scheepswrak van de Middellandse Zee.

De beelden hebben iets weg van een maanlandschap, zoals de duikers zich bewegen in het scheepswrak. Guillaume Néry, Morgan Bourc’His en Rémy Dubern zwemmen in een prachtig filmpje door het grootste scheepswrak van de Middellandse Zee.

De mannen zijn kampioen ‘vrijduiken’ en zwemmen dus op slechts één hap adem. Het wrak is een gezonken olietanker van meer dan driehonderd meter lang en ligt op vijftig meter diepte voor de kust van Italië.

De duikers laten zich met behulp van een motortje naar het wrak brengen en verkennen met ogenschijnlijke rust het schip. Ze lopen op handen en voeten over de trappen en springen van dek naar dek terwijl er schollen visjes rustig tussendoor zwemmen. De lampen van de duikers werpen licht op de algen en schelpdieren die op het wrak groeien.

Olieramp

Hoewel het wrak er nu rustig bijligt, zorgde het in 1991 voor één van de grootste olierampen in jaren. Het schip, met meer dan een miljoen vaten olie aan boord, explodeerde terwijl het voor anker lag voor de kust van Genua. Een deel van de olie kwam in de zee terecht en vernietigde veel natuur rond de Middellandse Zee. Inmiddels is het scheepswrak een populaire duikbestemming geworden.