Echt eten

Dit is het soort voedselfotografie dat we de laatste tijd veel zien: een kom paarse bessenvla met daarop speltgranola, kokosvlokken, granaatappelpitjes en gojibessen, bestrooid met een laagje chiazaad. De foto’s van de Britse fotograaf Martin Parr in zijn fotoboek Real Food lijken daar wel een reactie op. Borden vol doodgekookte wortelblokjes, glimmende patatten en smeltend softijs. Niet lekker gemaakt met Instagram-achtige filters, maar vaak hard ingeflitst. Het vet spat bijna tegen de lens. Maar Parr representeert geen tegenbeweging, hij maakte zijn voedselfoto's al lang voor de ‘acaibowl’. De foto’s uit Real Food maakte Martin Parr tussen 1994 en nu en laten kleurstoffen en klodders vet van over de hele wereld zien. Wie door Real Food bladert, kan ervan gruwelen. Of juist zijn maag horen knorren. De popcorn, pizza, friet en gebak zijn ‘echt eten’, en er is bijna geen huishouden waar ze niet af en toe op tafel verschijnen. Al dan niet op een geblokt tafelkleed.