Recensie

Druk en dansbaar, soms voorspelbaar

Voor een band met een vurige live-reputatie is The Traveller op veel momenten een betrekkelijk kalm album: vol ingehouden spanning. Die wordt in vrijwel elk nummer ingelost op de van Jungle By Night bekende wijze: druk en dansbaar en soms wat voorspelbaar. De band die begon als junior afrobeatsensatie is van dat stramien al afgestapt sinds het vorige album uit 2014. Op het wederom volledig instrumentale The Traveller klinkt nu een geheel eigen geluid. De mannen zijn goed in pakkende riffs en melodieën en uiteraard in rijke beats. Meer dan eerder voegen ze daar gekke ritmische wendingen en exotisch-futuristische klanken aan toe. Live is de band meester in het opbouwen van een flinke bak groove en energie, op plaat klinkt dat streven ietwat gekunsteld. De muzikale thema’s worden zelden volledig uitgewerkt, waardoor het album wat staccato klinkt.