Economie

Dit schrijven andere media vandaag

Dit zijn de belangrijkste zakelijke verhalen in andere media.

Voor het eerst hypotheekrente onder één procent

Terwijl allerlei andere soorten rente al heel dicht de nul naderen stond de laagste hypotheekrente tot nu toe op anderhalf procent. Maar daar komt snel verandering, want volgens het AD biedt ABN AMRO vanaf vrijdag een hypotheek aan met een rentevaste periode voor twee jaar tegen 0,99 procent.

De hypotheekrentes dalen al langere tijd stevig. Dat komt niet alleen door de lage marktrente, maar ook door nieuwe concurrenten. Zo bieden naast banken nu ook verzekeraars en pensioenfondsen hypotheken aanbieden. en pensioenfondsen actief op de hypotheekmarkt.

Nieuw leenplatform Rabobank modern én ouderwets

De Rabobank start een proef met een leenplatform waarbij rijke klanten hun geld rechtstreeks kunnen investeren in mkb’ers uit de buurt. Met deze manier van crowdfunding keert de bank weer terug naar zijn roots, zegt bestuurslid Rien Nagel in De Telegraaf:

“Rabobank is ooit opgericht om vermogende boeren te koppelen aan boeren die geld nodig hadden. Wat we nu gaan doen is vergelijkbaar. Het geld gaat met dit platform direct van de vermogende particulier naar de ondernemer die geld voor een financiering nodig heeft.”

Het platform gaat Rabo & Co heten en krijgt een half jaar de tijd om zich te bewijzen. De proef vindt plaats in de regio Rotterdam en alleen aanvragen met een bepaald minimum en een looptijd van maximaal vijf jaar worden in behandeling genomen.

Als het een succes wordt wil de Rabobank dit zogeheten peer-to-peer lending landelijk uitrollen.

Spookfacturen aan particulieren verdubbeld

Oplichters sturen hun spookfacturen steeds vaker naar particulieren. In een jaar tijd is het aantal meldingen van oplichting verdubbeld, meldt BNR Nieuwsradio op basis van cijfers van de Fraudehelpdesk. Tien procent van de mensen trapt er daadwerkelijk in.

Het gaat meestal om bedragen van tussen de 150 en 200 euro. Het totaalbedrag van particuliere meldingen bedroeg vorig jaar 25.000 euro, maar volgens de Fraudehelpdesk meldt maar ongeveer één op de tien slachtoffers zich.

Als je eenmaal geld hebt overgemaakt naar de oplichters is het heel moeilijk dat weer terug te krijgen, zegt Olav Wagenaar van Juridisch dienstverlener DAS.

“Heb je te maken met oplichters, dan zijn banken niet bereid om die gegevens te geven. Je zou denken dat juist in die gevallen het heel prettig is als de banken actief mee zouden werken. Want ook de banken hebben hier last van.”

Bedrijven hebben in 2015 juist minder last gekregen van spookfacturen.