Dieven van lading komen niet weg met alleen straf

Deze rubriek belicht elke dinsdag kwesties uit het bedrijfsleven waarover de rechter zich onlangs uitsprak. Vandaag: de verzekeraar slaat terug.

Foto iSTock

Stel: je bent bestolen, de dieven zijn gepakt, de strafrechter heeft gestraft en de verzekeraar heeft betaald. Is het dan klaar? Nee, dat hoeft niet.

Een groep van maar liefst zeventien bedrijven, in 2007 de dupe van een ladingdiefstal van Philips-consumentenelektronica, inclusief trekker met oplegger, besloten in 2012 de negen dieven aansprakelijk stellen voor de schade. Behalve de verzekeraars zochten ook de verladers, de eigenaren van de truck en de eigenaren van de lading verhaal.

Dat leidde tot een procedure voor de civiele rechter, waarbij de dieven de gelegenheid kregen om (nogmaals) te bewijzen dat ze destijds hun tijd aan héél iets anders besteedden dan aan deze tamelijk bewerkelijke ladingdiefstal. Zo verklaarden twee van de negen, die betrapt waren bij het uitladen van de vrachtwagen, dat ze alleen maar een handje hielpen omdat de truck het wegrijden van hún geparkeerde privéauto’s belemmerde. En anderen van de groep verklaarden dat het raadplegen van computers in een openbare bibliotheek was bedoeld om op Marktplaats.nl te zoeken naar koopjes. En zeker niet om te zoeken op Teleroute.nl waarop verladers vrachten plegen uit te wisselen om ‘leegrijden’ te voorkomen. Hoewel de politie aan de hand van de zoekgeschiedenis van de computers had vastgesteld dat juist vanaf díé computer op dat tijdstip een valse registratie was aangemaakt.

De rechtbank Limburg oordeelde vorige maand dat geen van hun verklaringen aannemelijk of geloofwaardig was. En evenmin ondersteund werd door aanvullend bewijs. De negen moeten bedragen vergoeden variërend van anderhalve tot ruim zeven ton. Eén van de daders is inmiddels overleden – zijn erfgenamen worden aangesproken.