‘Visumvrij reizen voor Turken niet al per 1 juli’

De Duitse bondskanselier Angela Merkel verwacht niet dat Turken per 1 juli visumvrij naar de Europese Unie kunnen reizen. Dat zei ze maandag in Istanbul na een ontmoeting met de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Volgens Merkel voldoet Turkije nog niet aan alle eisen die de EU voor het reizen zonder visum stelt. Zo eist ‘Brussel’ dat Turkije zijn definities van een terrorist en een terroristische daad specificeert, omdat Europa bang is dat anders ook journalisten en politieke opposanten als terroristen kunnen worden aangemerkt. Erdogan heeft verklaard dat van een aanscherping van de definities geen sprake kan zijn. Turkije dreigt afspraken met de EU over het tegenhouden van migranten op te zeggen als Turken niet snel visumvrij naar de EU kunnen. (AP)