Bill Cosby vervolgd vanwege seksueel misbruik

Een rechter in Pennsylvania oordeelde dat er voldoende bewijs is voor een zaak tegen de Amerikaanse komiek.

Bill Cosby dinsdag in de rechtbank in Norristown.
Bill Cosby dinsdag in de rechtbank in Norristown. Foto Matt Rourke/Reuters

De Amerikaanse komiek Bill Cosby moet terechtstaan vanwege beschuldigingen van seksueel misbruik uit 2004. Een rechter in Pennsylvania besloot na een hoorzitting dinsdag dat er voldoende bewijs is voor een strafproces tegen de acteur, meldt persbureau AP. Als Cosby schuldig wordt bevonden, kan hij tot tien jaar cel krijgen.

De nu 78-jarige komiek zou in 2004 in een huis in Philadelphia Andrea Constand met drie blauwe pillen verdoofd hebben en vervolgens misbruikt. Vervolgens zou hij met zijn handen in de broek van de voormalig medewerker van de Temple Universiteit hebben gezeten.

De vrouw diende de aanklacht in 2005 in. De rechtbank besloot destijds Cosby echter niet te vervolgen, waarop Constand een civiele rechtszaak begon. De zaak werd in 2006 voor een onbekend geldbedrag geschikt. Cosby zei destijds onder ede dat hij in overeenstemming met de vrouw seks had gehad. De hoorzitting dinsdag vond plaats nadat nieuw, eerder verzegeld bewijs uit de civiele rechtszaak dat nu is ontsloten.

Zwijgen

Constand was dinsdag niet bij de hoorzitting in Norristown, Pennsylvania aanwezig, Cosby wel. De komiek deed er echter het zwijgen toe. De rechter las een eerder door Cosby afgegeven verklaring voor waarin hij stelt dat de seks met wederzijdse toestemming had plaatsgevonden. Volgens de acteur waren de pillen een kruidengeneesmiddel, de vrouw bestrijdt dat.

De afgelopen jaren doken tientallen beschuldigingen van seksueel misbruik op tegen Cosby. Tot nu toe ontsprong hij telkens de juridische dans door alles te ontkennen en dankzij een gebrek aan bewijs. En dat terwijl al 38 vrouwen hebben aangegeven gedrogeerd en misbruikt te zijn door de voormalige lieveling van de Amerikaanse televisie. Veel van de aantijgingen zijn echter verjaard omdat ze tientallen jaren geleden plaatsvonden.