Franse verzekeraar Axa haalt miljarden terug uit beleggingen in tabak

De Franse verzekeraar Axa stopt met investeringen in tabaksproducenten en verkoopt voor 1,8 miljard euro aan bezittingen gerelateerd aan de tabaksindustrie. Dat maakte Axa (omzet 99 miljard euro) maandag bekend. Het gaat daarbij om 200 miljoen euro aan aandelen van tabaksbedrijven en 1,6 miljard euro aan bedrijfsleningen van producenten van sigaretten en andere rookwaar. Daarmee stapt Axa geheel uit beleggingen in tabaksbedrijven. Volgens de grootste verzekeraar van Frankrijk vormt roken het grootste gevaar voor de publieke gezondheid in de wereld. De stap moet overheden helpen om roken te ontmoedigen. Er zijn echter wel kosten verbonden aan het besluit, aldus het bedrijf, zonder details te geven. „We geloven dat verzekeraars een positieve rol kunnen spelen in de samenleving en dat verzekeringsbedrijven kunnen bijdragen aan de bescherming van de gezondheid van onze klanten. Het is daarom voor ons niet zinvol om te blijven investeren in de tabaksindustrie”, stelde aankomend topman Thomas Buberl van Axa in een toelichting. De beslissing wordt „een reuzestap in de goede richting” genoemd door Cary Adams, hoofd van de Union for International Cancer Control, de internationale koepel van kankerbestrijders. Beleggers waren wat minder enthousiast. Het aandeel Axa stond aan het einde van de handelsdag in Parijs bijna een procent lager. (Bloomberg)