Brieven

A4 of A3, 1929 of 1925?

Over Sensatie in full color in Het Blad bij NRC (21/5) door Wim Pijbes het volgende:

Wat je ziet kun je opmeten. Het schilderij Tulpenveld van Theo Lohmann heeft een formaat van 27 x 42 cm en dat is volgens Pijbes „niet veel groter dan een A4'tje”. Een A4’tje meet 21 x 29,7 cm, een A3 29,7 x 42 cm. Op het tekstbordje leest Wim het jaartal 1929. Maar volgens het fotobijschrift is het schilderij gemaakt in 1925. Wat je leest kun je controleren.

MS Koningsdam

Cruiseschip: veel CO2

Moeten we wel zo blij en trots zijn dat Nederlands grootste en nieuwste cruiseschip, de bijna driehonderd meter lange Koningsdam met 2650 passagiers, Amsterdam als thuishaven heeft gekozen (20/5)?

Het aantal cruiseschepen is flink toegenomen en alleen al deze maand zullen achttien van deze reuzenschepen onze hoofdstad aandoen. Wat betekent dat voor de luchtkwaliteit? Cruiseschepen laten hun dieselmotoren continu draaien om het schip van elektriciteit te voorzien, waardoor veel schadelijke stoffen zoals CO2, fijnstof, stikstof en zwavel over de stad uitgestoten worden. Cijfers over deze mate van vervuiling ontbreken.

In Engeland werd wel onderzoek gedaan en bleek dat cruiseschepen met 1800 passagiers ongeveer 700 liter diesel per uur nodig hebben voor hun elektriciteitsvoorziening. Volgens The Guardian leidt luchtverontreiniging door cruiseschepen in Europa tot 50.000 gevallen van vroegtijdig overlijden. Hoog tijd dat Amsterdam objectieve metingen naar de uitstoot van cruiseschepen laat verrichten, voordat de rode loper klakkeloos wordt uitgerold voor deze stille megavervuilers.

Bart Wolf

PVV, FN, FPö, AfD, etc.

Eigen staat eerst

NRC van 21/22 mei vraagt zich af welke de juiste kwalificatie is voor PVV, FN, FPÖ, AfD, enzovoort.

Al deze partijen hebben gemeen dat ze op de eigen natiestaat gericht zijn. Daarom lijkt me de term nationalistisch het geschiktst. Van de zes genoemde kranten is trouwens NRC de krant die die term het vaakst gebruikt.

Drs. Ivo J.-B. Peeters Saxion Hogeschool Deventer

Correcties en aanvullingen

Carson City

In Democraten laten hun primary toch nog uit de hand lopen (21/5, p.5) heeft de eindredactie onjuist toegevoegd dat Las Vegas de hoofdstad is van Nevada. De hoofdstad is echter Carson City.

Dirk Loots

In Voor het eerst in dertig jaar wint Kampong een prijs (17/5, p. S7) wordt de coach van Amsterdam Dirk Boots genoemd.

Hij heet Dirk Loots.

    • Arnoud Geux
    • Bart Wolf
    • Drs. Ivo J.-B. Peeters