In beeld

Zo stevent Kruijswijk af op de eindzege in de Giro

Steven Kruijswijk is na dit weekend favoriet om de Giro d’Italia te winnen. Hij kan de eerste Nederlandse wielrenner worden die een grote ronde wint sinds Joop Zoetemelk in 1980 de Tour de France won. Dit weekend deed hij met twee tweede plaatsen een overtuigende greep naar de macht.
De coup van Kruijswijk begon op zaterdag, toen de kopman van de LottoNL-Jumboploeg de macht in de Giro d’Italia greep op de beklimming van de Passo Valparola. De Colombiaan Chaves (links) kon volgen en won de etappe. Vincenzo Nibali (rechts) moest passen en verloor tijd op de Nederlander.
AFP / Luk Benies
Het peloton tijdens de beklimming van de Sella-pas, een van de zes beklimmingen in de koninginnerit.
AFP / Luk Benies
Alejandro Valverde moest zelfs drie minuten prijs geven.
Claudio Peri / Ansa via AP
De Colombiaan Atapuma reed tot in de laatste kilometers aan de leiding en werd vierde in de etappe.
AFP / Luk Benies
De veertiende etappe voerde over 210km van Farra d'Alpago naar Corvara. Uitgerekend in Corvara, waar Erik Breukink in 1989 een vrijwel gewonnen Giro door hongerklop verspeelde, nam Kruijswijk zaterdag een voorschot op de eerste Nederlandse Girozege ooit.
AFP / Luk Benies
Het roze voor Kruijswijk. Onwennig stond hij aan de champagnefles te pielen. Hij deed dat pas twee keer eerder in zijn loopbaan: in 2014 won hij het klassement in de Arctic Race of Norway, drie jaar eerder een etappe in de Ronde van Zwitserland.
Luca Zennaro / Ansa via AP
Als eerste geklasseerd vertrok Kruijswijk zondag als laatste in de korte klimtijdrit van Castelrotto naar Alpe di Siusi.
Alessandro Di Meo / Ansa via AP
Naaste concurrent Vincenzo Nibali schakelde verkeerd. Zijn ketting liep eraf. Hij moest van fiets wisselen en verloor veel tijd op Kruijswijk.
AFP / Luk Benies
Steven Kruijswijk was na 4,4 kilometer al het snelst van iedereen.
AFP / Luk Benies
Hij liep op een halve seconde de dagzege mis, die naar de Rus Foliforov ging, maar hij won tijd op alle andere renners.
Claudio Peri / ANSA via AP
De kopman van de Lotto-Jumboploeg begint na de rustdag van maandag aan de slotweek met een voorsprong van 2.12 minuut op de Colombiaan Esteban Chaves en 2.51 op de Italiaan Vincenzo Nibali.
Luca Zennaro / Ansa via AP