Overal je vrienden tracken

NRC test: Zenly, een app die de GPS-locatie van je vrienden bijhoudt. Werkt dat ook? En belangrijker: moet je het willen?

Zonder dat ze het mij vertellen, weet ik op dit moment dat vriendin A. thuis is, met haar telefoon in de oplader. Vriend B. zit, zo te zien, op zijn werk en vriendin C. zit op de fiets of is aan het hardlopen.

Dit weet ik door Zenly, een app die de GPS-locatie van vrienden bijhoudt. Op een plattegrond kan ik precies zien waar mijn vrienden uithangen, door kleine groene bolletjes die hun locatie verraden. Zo nauwkeurig dat ik het zelfs zie als mijn vriendin naar de keuken loopt, achterin haar huis.

Toegeven, het lijkt wat creepy om dit te weten. Daarom hebben we het delen van locaties nooit massaal omarmd: apps als Foursquare en Facebook willen voortdurend dat we ergens ‘inchecken’, maar uit privacyredenen of onwil doen we dat niet. Want waarom zou je?

Maar soms is het gewoon heel handig om iemands precieze locatie te weten. Als je je vrienden kwijt bent op een festival. Als je wilt weten wie er al in de kroeg zit, of wanneer iemand ongeveer bij je afspraak arriveert. Het scheelt een hoop gebel als je de locatie kunt checken.

En dan is Zenly écht een fijne app. Mooi vormgegeven, gebruiksvriendelijk en intuïtief. Zodra ik een vriend aanklik (die moet dan zelf ook de app hebben) kan ik contact opnemen – bellen, of berichtjes of emoticons sturen – en stippelt de app een route uit naar de vriend. Ik zie zelfs hoeveel een Uber erheen kost, of hoelang het lopen of rijden is. Je kunt ook de batterijduur van je vrienden bekijken.

Per vriend kun je aangeven wat ze van je mogen zien: je precieze locatie, of alleen je stad, of niks. En, heel handig: je kunt je eigen real life-locatie drie kwartier delen met mensen die de app niet hebben geïnstalleerd. Dan kunnen ze via hun browser zien waar je precies bent.

De app heeft net een investering van 10 miljoen euro opgehaald en heeft ongeveer 80.000 dagelijkse gebruikers. Mijn missie is nu om zoveel mogelijk vrienden de app aan te praten.

Meer lezen over tech en media? Volg ons op Twitter: @NRCTechMedia 

    • Charlotte van ’t Wout