Weer zelfmoordgeval in gevangenis Vught

In iets meer dan een jaar tijd pleegden drie gedetineerden zelfmoord in de extra bewaakte gevangenis in Vught.

De Extra Beveiligde Inrichting (EBI) Vught. Foto Robin van Lonkhuijsen/ ANP

In iets meer dan een jaar tijd hebben drie gedetineerden zelfmoord gepleegd in de extra bewaakte gevangenis (EBI) in Vught. In het laatste geval gaat het om een 50-jarige man uit Breda, die verdacht werd van openlijke geweldpleging en van het voorbereiden van een seksueel getint delict.

Hij werd op 12 mei levenloos aangetroffen in zijn cel op het penitentiair psychiatrisch centrum (ppc). Dat heeft zijn advocaat op maandag laten weten aan Omroep Brabant. Een woordvoerder van het Ministerie van Veiligheid en Justitie bevestigt aan NRC dat er sprake is geweest van zelfdoding. Het ministerie heeft de Inspectie van de Gezondheidszorg (IGZ) hierover geïnformeerd.

“Gedetineerde had psychische problemen”

De 50-jarige man maakte een eind aan zijn leven op de dag dat zijn voorlopige hechtenis met drie maanden werd verlengd. Volgens zijn advocaat had de man psychische problemen en is daarbij niet geholpen.

Eind oktober vorig jaar werd bekend dat de 46-jarige Elias B., die vastzat voor het doodsteken van een 27-jarige vrouw in Sneek, een eind aan zijn leven had gemaakt in de gevangenis in Vught. In juni 2015 pleegde de tot levenslang veroordeelde gevangene, Lau G., zelfmoord met pillen die hij opspaarde.

Onderzoek: geen misstanden in EBI Vught

Na Kamervragen besloot VVD-minister Stef Blok een onderzoek in te stellen naar de situatie van de EBI in Vught. Het draaide hierbij ook om het stilhouden van een ontsnappingspoging van een levensgevaarlijke gevangene.

Maar volgens de Inspectie Veiligheid en Justitie (IVenJ), die eind februari de uitkomsten van het onderzoek publiceerde, was er geen sprake van “misstanden”. Ze concludeerden dat de zorgstructuur binnen de EBI op orde was, ook zou er geen sprake zijn van een veiligheidslek, gezagscrisis of een “doofpotcultuur”.

Praten over zelfdoding kan bij de hulp- en preventielijn 0900 0113 (www.113Online.nl): ‘Zelfmoord? Praat erover’.