Wat was ik blij met die compensatiepunten

Eerstejaarsstudenten maken voor NRC een eindexamen. Wat weten zij een jaar later nog van de stof? Vandaag: Economie, VMBO-T.

‘Ik heb angst voor cijfers. Heb ik al mijn hele leven. Als ik een groot getal zie, denk ik meteen: o god, daar gaan we. Dus nee, Economie is niet mijn sterkste vak. Vorig jaar had ik een 6. Dat was eigenlijk een 5,5 geweest, maar er hadden zoveel mensen geklaagd bij het LAKS – een recordaantal, ook ik. Er stonden gewoon dingen in het examen die we nooit in het boek of in de les hadden gehad. Toen ik de compensatiepunten zag op de site… God, wat was ik blij. Economie was mijn enige rekenvak, voor de rest had ik niet lager dan een 7.

Best raar om het nu nog een keer te moeten doen, het examen waar ik het meest tegenop zag. O jee, daar zit ik weer.

Dit jaar had ik het niet gehaald. Net als vorig jaar krijg je veel te weinig tijd. Er staat 1,5 uur voor dit examen, maar ik heb er 2 uur en een kwartier over gedaan om ’m af te maken. En dan heb ik nog niet eens elke vraag ingevuld.

Het examen gaat vooral over de economie waar je dagelijks mee in aanraking komt. Hypotheken, belasting, schulden en welke rechten je hebt; bijvoorbeeld binnen hoeveel tijd je een online aankoop mag terugsturen.

Nee, dit jaar had ik niet hoger dan een 4,5 of een 5 gehaald

Waarom het zo slecht ging? Nou, het waren bijna allemaal van die verhaaltjesvragen. Bijvoorbeeld vraag 24, over iemand die in de schuldsanering zit. Ik lees het, en als ik bij het einde ben dan raak ik in de war en kan ik het weer opnieuw gaan lezen. Dan raak ik in paniek. Shit! De tijd! En de andere vragen dan! Nu mis ik wat! Dan haal ik straks weer een laag cijfer! Dat gevoel kwam echt weer helemaal terug. Nee, dit jaar had ik niet hoger dan een 4,5 of een 5 gehaald.

Nu doe ik de Hotelschool in Amsterdam, op mbo-niveau. Grappig, daar heb ik eigenlijk nog best wat aan mijn economie, merk ik nu. Ik heb bijvoorbeeld vakken in bedrijfseconomie en financieel management, en dat heb ik deels op school al gehad. Ben er trouwens nog steeds hartstikke slecht in, hoor, maar ik merk wel dat het niet helemáál vreemd meer voor me is.

Liever was gaan doorleren, ik kwam geloof ik 0,01 punt tekort om door te kunnen naar de havo. Zo rottig van dit schoolsysteem.

Ik was 15 toen ik moest beslissen wat ik moest doen. Nu ga ik maar eerst mijn mbo afmaken en dan door naar een hbo-opleiding. Welke? Geen flauw idee. Het enige wat ik zeker weet: het wordt géén economie.”

Bekijk ook de vlogs van onze examenkandidaten: Examens, dag 10: gewoon op tijd slapen en alles voor een diploma