VS heffen wapenembargo tegen Vietnam op

Het embargo gold sinds de Koude Oorlog, toen het Amerikaanse leger intervenieerde in Vietnam.

De Amerikaanse president Barack Obama tijdens een persconferentie met zijn Vietnamese ambtgenoot Tran Dai Quang in Hanoi. Foto Carlos Barria - Reuters

De Verenigde Staten heffen het wapenembargo tegen Vietnam op. Dat heeft president Barack Obama maandag aangekondigd tijdens een bezoek aan het communistische land, meldt persbureau AP. Het embargo gold sinds de tijd van de Koude Oorlog, toen de VS in Vietnam een bloedige oorlog uitvochten tegen de Vietcong.

Wel zal Washington per geval blijven beoordelen of wapenhandel met Vietnam in de haak is. Maar de VS zullen niet langer een embargo in stand houden op basis van onderlinge ideologische verschillen.

Woede van China

Het Amerikaanse besluit strijkt vermoedelijk tegen de haren in van China. Dat land zal de beleidswijziging hoogstwaarschijnlijk interpreteren als steun aan Vietnam in zijn territoriale dispuut met China. Beide communistische landen maken aanspraak op gebieden in de Zuid-Chinese Zee.

Obama ontkende maandag dat het opheffen van het wapenembargo ook maar iets met China te maken heeft. Het staatshoofd zei dat het besluit voortkomt uit een verlangen om de betrekkingen tussen de vroegere gezworen aartsvijanden te normaliseren. Obama zei te verwachten dat de Amerikaanse en Vietnamese legers in de toekomst vaker zullen samenwerken.

Koude Oorlog

Het Amerikaanse leger greep in de jaren zestig in Vietnam in om het communistische bewind omver te werpen. Na meer dan tien jaar vechten, waarbij miljoenen mensen om het leven kwamen, trokken de VS hun militairen terug. Hoewel Vietnam nog altijd een communistisch regime kent, begon het land in 1986 met het economische hervormingsprogramma Doi Moi. Sindsdien kent het land een beperkte markteconomie.

Activisten en politici hadden Obama verzocht om Hanoi onder druk te zetten om de mensenrechtensituatie in het Aziatische land te verbeteren, alvorens het embargo op te heffen. In Vietnam staan de vrijheid van meningsuiting, de vrijheid van vereniging en de persvrijheid onder druk.