Virtual reality is iets wat we moeten vrezen

In conceptfilm ‘Hyper-reality’ verkent de Londense kunstenaar Keiichi Matsudo een toekomst waarin virtual reality alom aanwezig is. En dat is geen pretje.

Screenshot Vimeo

De vloek van deze tijd, noemt men het ook wel. Altijd en overal maar verbonden zijn. In je zak gaat je iPhone wel vijftig keer per dag af. Zijn het niet WhatsApp-berichtjes van je familie of vrienden, dan is het wel e-mail van je werk. Snapchat, Facebook, Instagram: je helemaal afsluiten van de buitenwereld? Het gaat nauwelijks nog.

En dat wordt alleen maar erger, suggereert de in Londen wonende kunstenaar Keiichi Matsudo in zijn conceptfilmpje Hyper-reality. Daarin verkent hij een toekomst waarin media en het internet écht alom aanwezig zijn: als een Google Glass-bril die je niet kunt afdoen.

Screenshot Vimeo

Screenshot Vimeo

In Hyper-reality volgen we een hoofdpersoon die door Medellin loopt, een stad in Colombia. Wat zie en hoor je? Bliepjes, schermen die opspringen links en rechts, langsflitsende teksten, dansende, virtuele hondjes die je volgen bij het boodschappen doen, felle kleuren overal. Je houdt je hand omhoog, en een Google-zoekbalk verschijnt in beeld. Kortom, om behoorlijk gek van te worden.

Screenshot Vimeo

Screenshot Vimeo

Mensen - échte mensen, gemaakt van vlees en bloed - verdwijnen in het virtuele geweld. Je ziet ze nauwelijks meer staan. Het is een realiteit die we steeds dichter naderen, volgens Matsudo. “Onze fysieke en virtuele realiteiten vermengen zich meer en meer met elkaar”, schrijft de kunstenaar op zijn website.”Met technologieën als virtual reality, augmented reality, wearables en het internet der dingen gaan we naar een wereld waarin technologie een steeds groter deel van ons leven wordt.”

Iets om naar uit te kijken? “Het biedt geweldige mogelijkheden, maar het bepaalt ook de manier waarop wij naar de wereld kijken”, aldus Matsudo. “Hyper-reality doet een poging dit spannende maar gevaarlijke pad te verkennen.” Oordeel zelf:

    • Guus Ritzen