Vier keer net niet voor Hans de Koning, nu wel

Nacompetitie Met FC Oss, Helmond Sport en FC Volendam (twee keer) liep trainer Hans de Koning promotie naar de eredivisie net mis. Met Go Ahead Eagles is het hem nu gelukt.

Go Ahead Eagles viert de 1-1 van Leon de Kogel (9). Foto ANP PRO SHOTS

In de catacomben van De Vijverberg staat Hans de Koning zijn tranen weg te vegen na een van de vele omhelzingen in de amper tien meter van het veld tot de tunnel. „Staan we hier te janken als een stel kinderen”, zegt hij. „Als je weet waar je vandaan komt, mag je gerust even de tranen laten gaan.” Hij lacht. „Maar misschien is het de slaap geweest. Mijn dochter trouwde. Dan weet je: ik ga niet als eerste naar huis.”

Go Ahead Eagles promoveerde zondag ten koste van De Graafschap en met de club promoveerde een trainer. Hans de Koning (56) is onlosmakelijk verbonden geweest aan de eerste divisie. Hij kende successen met bijna alle teams die hij er onder zijn hoede nam, maar kreeg het keer op keer niet voor elkaar om het ook een niveau hoger te laten zien.

De tranen hadden met de afgelopen jaren te maken, zegt De Koning. Natuurlijk. „Ik zei al eens: ‘Ik wil geen tweede Joop Zoetemelk worden.’ Maar die won ook één keer de Tour de France. Vandaag was mijn Alpe d’Huez.”

Voor de oud-keeper van FC Twente ging het mis met FC Oss in 2006, na een beslissingswedstrijd tegen NAC. Mis in 2012 met Helmond Sport tegen VVV, na een penalty waarover je in Helmond nog steeds niet moet beginnen. Mis in 2013 met FC Volendam, waar eerst de titel en daarna de play-offs werden verspeeld tegen Go Ahead Eagles. En mis twee jaar later, wederom met Volendam, toen De Graafschap in de play-offs dwarslag.

Trainer Hans de Koning draagt al weken dezelfde onderbroek. Wel gewassen natuurlijk

Maar deze keer niet. Donderdag won Go Ahead Eagles al met 4-1, maar De Koning noemde dat geen riante uitgangspositie. Die wist inmiddels wel beter. „Iedereen zei tegen me: ‘Hans, je lult.’ Maar vanaf vrijdag zei ik tegen de ploeg: ‘Jongens, we moeten nog echt aan de bak.’”

Het verleden, al die jaren van ‘net niet’, schoot na de 1-0 van Piotr Parzyszek na een half uur even door zijn hoofd. Go Ahead Eagles speelde met angst in de benen. Er waren wel gekkere dingen gebeurd in Doetinchem dan drie goals voorsprong verspelen. De Graafschap had in een even zo vol als luidruchtig De Vijverberg Ajax het zo zeker lijkende kampioenschap afgepakt. De 1-1 van Leon de Kogel, een prachtige uithaal na de eerste paar fatsoenlijke balcontacten op de helft van De Graafschap, deed De Koning al ontwaken uit een nieuwe nare droom over het opnieuw mislopen van promotie.

Het zal ongetwijfeld komen door al die jaren pech dat De Koning enorm bijgelovig is geworden. Hij draagt al weken dezelfde onderbroek. Wel gewassen natuurlijk. Hij gebruikt een speciale pen, die waarschijnlijk alleen speciaal is omdat hij dat heeft besloten. Trainingen hebben altijd dezelfde opbouw. Voor de wedstrijd staat in de kleedkamer Andrea Bocelli op. „Kijk.” De Koning haalt een miniatuurhondje uit zijn linkerbroekzak. „Heb ik gekregen van een goede vriendin van me, de vrouw van Johan Steur, assistent bij Volendam. Toen ik naar Go Ahead Eagles ging, zei ze: ‘Dit gaat je geluk brengen.’” Het hondje had eerst haar, maar dat is nu weg. Door het wrijven. „Ja, als het tegenzit, zit ik er af en toe aan.”

Goudeerlijk

De Koning heeft de „gunfactor”, zegt aanvoerder Bart Vriends. „Hij heeft met zijn persoonlijkheid een heel relaxte sfeer gecreëerd. We hadden blijkbaar behoefte aan de losse hand.” Sinds de komst van De Koning in februari, als vervanger van de weggestuurde Dennis Demmers, werd er maar één keer verloren. „Dan kun je niet anders zeggen dan dat hij invloed heeft gehad”, aldus middenvelder Lars Lambooij. „En het is gewoon een heel warme man,” zegt verdediger Xandro Schenk. „Hij is goudeerlijk, iedereen weet wat hij aan hem heeft.”

De Koning tekent waarschijnlijk nog voordat hij woensdag op vakantie gaat een nieuw contract bij de club. Eind vorig jaar nog overwoog hij uit het voetbal te stappen. „Afgelopen december begon het te kriebelen. Dan zie je een paar dingen omvallen en dan dacht ik: ‘Daar had ik ook wat kunnen doen; als ze me nu niet vragen, dan ga ik voor mezelf beginnen.’ Was ik in de meubels gegaan. Ook leuk.” De Koning schiet hard in de lach. „Dat doet mijn broer, die heeft alle ingangen. Zou wel gek zijn als ik dan iets anders zou verzinnen. Hij wil het ook graag. Maar dat kan altijd nog. Laat ik me nu maar even op het voetbal richten.”