Van Muiswinkel en Myjer stoppen als Zwarte Piet

Reden voor het afscheid is het uitblijven van verandering van het personage in het Sinterklaasjournaal, heeft Van Muiswinkel tegenover het AD laten weten.

Hoofdpiet Freek van Asperen/ANP

Erik van Muiswinkel en Jochem Myjer stoppen met het spelen van respectievelijk Hoofdpiet en Pietje Paniek voor de publieke omroep. Dat hebben de twee cabaretiers bekendgemaakt via het impresario van Myer, Hekwerk. Reden voor het afscheid is het uitblijven van verandering van het personage in het Sinterklaasjournaal, heeft Van Muiswinkel tegenover het AD laten weten.

Van Muiswinkel liet drie jaar geleden weten dat de Zwarte Piet best wel wat minder zwart kon. In een opinieartikel in NRC schreef hij dat Zwarte Piet “een vrolijk relikwie is uit racistische tijden”.

“Er lijkt een groeiend aantal zwarte Nederlanders te zijn dat er de grap niet van inziet. En als ze er over beginnen worden ze zo hard aangepakt over hun onbegrip voor onze onschuldige traditie, dat ze alleen maar in hun vermoeden bevestigd worden.

Van Muiswinkel is teleurgesteld dat er sindsdien niet genoeg is gebeurd. Tegenover het AD:

“De publieke omroep kan er niet aan voorbij dat sommigen het typetje als kwetsend, racistisch zien. En 2 jaar geleden leek zo’n verandering er gelukkig ook te komen. Die roetpieten in 2014: ik vond het een slimme oplossing. Maar vorig jaar stokte alles, helaas. De hoofdpersonages bleven gewoon zwart; ook mijn personage.”

In het persbericht laten de twee weten “de beslissing met pijn in het hart te hebben genomen.” Van Muiswinkel speelde Hoofdpiet achttien jaar. Myjer kroop sinds zes jaar in de huid van Pietje Paniek.

Vorig jaar werd nog aangifte gedaan tegen Van Muiswinkel “omdat hij zich er bewust van is dat het personage racistisch is”. Het kwam niet tot een vervolging.

Pietje Paniek: