Van Gaals trainersloopbaan in vogelvlucht: de successen en dieptepunten

Zijn tijd daar zal niet de boeken in gaan als zijn succesvolste. Maar bij elke club die Van Gaal coachte, kende hij wel hoogte- en dieptepunten.

Louis van Gaal viert de overwinning op Mexico in de achtste finale van het WK met Klaas-Jan Huntelaar. Foto Jasper Ruhe

Louis van Gaal moet dan toch vertrekken bij Manchester United. Zijn tijd daar zal niet de boeken in gaan als zijn succesvolste. Maar bij elke club die hij coachte, kende hij wel hoogte- en dieptepunten. Een overzicht.

Ajax

Hoogtepunt was de eindzege in de Champions League in 1995 en in de Wereldbeker later dat jaar. In 1996 haalde Ajax opnieuw de finale van de Champions League, maar verloor. Zijn dieptepunt bij Ajax beleefde Van Gaal als technisch directeur in 2003 en 2004, hij had een conflict met coach Ronald Koeman en later ook met het bestuur over het te voeren beleid en de bevoegdheden. Van Gaal nam ontslag. In 2011 leek hij terug te keren als algemeen directeur, maar de aanstelling werd vernietigd door de rechter na een hoogoplopend bestuursconflict.

Barcelona

Hoogtepunt was de dubbel in zijn debuutseizoen 1997-1998: zowel de landstitel als het bekertoernooi werd gewonnen. Het jaar erop werd Barça opnieuw landskampioen. In het derde seizoen ging het mis, de prestaties bleven uit en Van Gaal vertrok nadat voorzitter Lluís Núñez zich niet herkiesbaar stelde. Dieptepunt was zijn terugkeer in mei 2002 en het ontslag in januari 2003, toen Barcelona op de twaalfde plek in Primera Division stond.

Oranje

Gitzwart dieptepunt was het missen van het WK van 2002 met een selectie die, in de woorden van Van Gaal, liever een ‘bezigheidstherapeut’ als bondcoach wilde. De groep bestond grotendeels uit de spelers waarmee hij in 1995 nog zo succesvol was bij Ajax – maar ze waren in de loop der jaren uit elkaar gegroeid. Hoogtepunt was zijn rehabilitatie als bondscoach: de verrassende derde plek op het WK van 2014 met een groep die zich gesterkt voelde door Van Gaals defensieve strijdplan.

AZ

Hoogtepunt was het kampioenschap in 2009, het was de eerste landstitel voor AZ sinds 1981. Dieptepunt bij de club uit Alkmaar was het mislopen van het kampioenschap op de slotdag in 2007, de titel lag voor het grijpen, maar na een pijnlijke nederlaag bij Excelsior werd PSV na een knotsgekke speelronde uiteindelijk kampioen. Ook de elfde plek in 2008 was een domper.

Bayern München

De hoogtepunten beleefde hij in zijn eerste seizoen (2009-2010), met het landskampioenschap en het bereiken van de Champions League-finale, die werd verloren. Dieptepunt was de botsing met toenmalig clubvoorzitter Uli Hoeness, die hem in het voorjaar van 2011 ontsloeg na tegenvallende resultaten. „Het was een sprookje dat de spelers nog achter Van Gaal stonden”, bitste Hoeness.

Manchester United

Eigenlijk geen hoogtepunt, of het moet de winst in de FA Cup zijn, vlak voor zijn vertrek. In zijn eerste seizoen haalde hij met de ploeg de Champions League. Dieptepunt: nu. Het tweede seizoen verloopt zeer teleurstellend, de club werd in de groepsfase van de Champions League uitgeschakeld en eindigde slechts als vijfde in de Premier League, geen plek die recht geeft op weer een seizoen in de Champions League.