Van Gaal ontslagen bij Manchester United

Dat bevestigt de club op de website. Van Gaal noemt zijn tijd bij Manchester een “lang gekoesterde ambitie” en is “teleurgesteld” over zijn vertrek.

Louis van Gaal tijdens de thuiswedstrijd in de Champions League dit seizoen tegen PSV. Foto Peter Powell/EPA

Louis van Gaal is ontslagen bij Manchester United. Dat bevestigt de club in een verklaring. Vicevoorzitter Ed Woodward bedankt Van Gaal “en zijn team” voor hun “uitstekende werk” in de laatste twee jaar. Een opvolger wordt binnenkort aangewezen.

Van Gaal reageert in een eigen verklaring ook zelf op zijn ontslag. Hij noemt zijn tijd bij de club een “lang gekoesterde ambitie”, maar zegt ook “teleurgesteld” te zijn dat hij het driejarenplan niet kon vervolmaken.

Lees ook over de tijd van Van Gaal bij Manchester United ‘Opbouwer’ Van Gaal maakte van United een onherkenbare ploeg

Volgens The Independent moet niet alleen Van Gaal, maar zijn gehele Nederlandse staf het veld ruimen. Dat zijn naast hem keeperstrainer Frank Hoek, scout Marcel Bout en assistent Max Reckers. Op maandagochtend arriveerde de Nederlandse manager op het trainingscomplex van United, samen met advocaat Paul Gilroy van de Engelse trainersvakbond. Volgens Engelse media heeft Van Gaal daar te horen gekregen dat zijn tijd als coach van de club erop zit. De partijen zouden nog met elkaar praten over de afhandeling van het ontslag van Van Gaal.

Op zaterdagavond won Van Gaal nog de FA Cup, zijn eerste en enige prijs met United. Het team van de 64-jarige coach versloeg op Wembley Crystal Palace na verlenging met 2-1. Ondanks de winst van de Engelse beker kwamen vrijwel meteen na afloop van de finale geruchten op over het aanstaande ontslag van Van Gaal. Zijn opvolger zou zelfs al klaar staan. Dat zou José Mourinho zijn, de flamboyante oud-coach van onder meer Chelsea en Real Madrid.

Hoge verwachtingen

Van Gaal trad in de zomer van 2014 aan bij United. Hij volgde David Moyes op, die de club naar een teleurstellende zevende plek in de Premier League leidde. Van Gaal had bij zijn aantreden net een boven verwachting goed WK met Oranje achter de rug; in Brazilië werd Nederland zeer verrassend derde. Van Gaal, met United-icoon Ryan Giggs als assistent, investeerde meteen flink in zijn nieuwe team. Ander Herrera, Luke Shaw (Southampton), Marcos Rojo, Ángel Di Maria (Real Madrid), Daley Blind (Ajax), Radamel Falcao (AS Monaco) kwamen voor tientallen miljoenen United versterken.

Maar echte prestaties bleven uit. De voorbereiding op het seizoen 2014-2015 was nog sterk - oefenwedstrijden tegen LA Galaxy, Real Madrid en Liverpool werden ruim gewonnen - maar het begin in de Premier League was het slechtste sinds het seizoen ’86-’87: na tien wedstrijden stond United negende met slechts dertien punten. De vorm kwam er uiteindelijk wel, maar het leidde niet tot prijzen. In de competitie eindigde United als vierde, in de FA Cup was er uitschakeling in de kwartfinale en in de League Cup al in de tweede ronde.

Bekijk ook het overzicht van zijn opmerkelijke momenten bij Manchester United: Van Gaal op z’n Van Gaalst bij United

Flinke investeringen

Afgelopen zomer werd er weer flink geïnvesteerd, onder meer in Memphis Depay (PSV), Bastian Schweinsteiger (Bayern München) en Anthony Martial (AS Monaco). Van Gaal begon de competitie met United sterk en stond eind september bovenaan. De ploeg plaatste zich bovendien voor de Champions League na Club Brugge over twee wedstrijden overtuigend te hebben verslagen.

Maar het ging steeds minder. In de competitie behaalde Van Gaal wisselende resultaten en in de Champions League werd United uitgeschakeld in de groepsfase na onder meer een verlies en gelijkspel tegen het op papier toch beduidend minder sterke PSV. Vervolgens bleek Liverpool te sterk in de achtste finales van de Europa League. Dit seizoen eindigde United als vijfde in de Premier League. Het betekende plaatsing voor de Europa League, maar wederom niet voor de Champions League, toch een doelstelling van Van Gaal. Het winnen van de FA Cup was niet genoeg om Van Gaals baan te redden.