UWV zet basisarts in voor herkeuring arbeidsongeschikten

Het inzetten van net afgestudeerde artsen is omstreden. Ze zouden onervaren en niet bevoegd zijn.

Foto Robin van Lonkhuijsen / ANP

De vakbond van UWV-artsen, Novag, vindt het ontoelaatbaar dat uitkeringsinstantie UWV basisartsen inzet bij de herkeuring van arbeidsongeschikten. Volgens UWV is dit nodig om de grote achterstanden bij de herbeoordelingen weg te werken. Maar basisartsen zijn hier nog niet geschikt voor, zegt Novag-voorzitter Wim van Pelt. “Deze mensen zijn net klaar met hun opleiding. Ze hebben nog geen medische specialisatie.” Oftewel: ze zijn nog niet klaar voor dat soort werk, aldus Van Pelt.

Volgens de uitkeringsinstantie kan het echter prima. Basisartsen zijn gediplomeerd en worden in het ziekenhuis ook ingezet, laat een UWV-woordvoerder weten. “De artsen worden goed begeleid, staan onder supervisie en de kwaliteit is gegarandeerd.” En de mensen zijn hard nodig; de beginnende basisartsen zullen zo’n tienduizenden nog wachtende herkeuringen op zich nemen.

Versnelde opleiding

Het UWV is kijkt naar de mogelijkheden van een versnelde opleiding voor basisartsen, zodat zij nóg eerder herkeuringen kunnen doen. Van Pelt vindt dat onacceptabel:

“Een opleiding tot specialisatie als verzekeringsarts duurt normaal vier jaar. Het UWV wil basisartsen in slechts enkele weken hiervoor opleiden. Herkeuringen zijn moeilijke medische beoordelingen. Om onbevoegde artsen hiervoor in te zetten is onprofessioneel en onzorgvuldig.”

De Nederlandse Vereniging voor Verzekeringsgeneeskunde (NVVG) heeft ook zorgen over de versnelde opleiding. Voorzitter Rob Kok: “Het gaat om herbeoordelingen die vaak al een tijd op de plank liggen. Er kan veel veranderd zijn in de situaties van de mensen, en dan is het niet wijs om onervaren basisartsen in te zetten. Het is niet voor niets dat de opleiding voor verzekeringsarts normaliter 4 jaar duurt.”

Te bureaucratisch

Van Pelt denkt dat de achterstanden opgelost kunnen worden met de inzet van medische secretaresses die de verzekeringsartsen helpen met papierwerk. “Administratief werk - denk aan het typen van rapportages en het voorbereiden dossiers - kost ons 70 procent van onze tijd. Door hiervoor secretaresses in te zetten, stijgt de productie van verzekeringsartsen fors. Het is bovendien goedkoper. Maar UWV wil dit niet. Dat is onbegrijpelijk voor ons. Het is een te bureaucratische organisatie.”

UWV worstelt al langer met een achterstand in herbeoordelingen. Minister Asscher van sociale zaken droeg de instantie in februari op om 10 miljoen euro vrij te maken voor het wegwerken van deze achterstand. De UWV moet dit van hem gebruiken om nieuwe artsen op te leiden en meer ondersteunend personeel aan te trekken voor deze artsen.