Tientallen doden bij aanslagen in Jemen

De dubbele bomaanslag was gericht tegen nieuwe rekruten van het Jemenitische leger.

Een man loopt in de Jemenitische kustplaats langs een lege qatmarkt. Foto Salah al/Obeidi / AFP

Bij een bomaanslag in de Jemenitische kuststad Aden zijn maandag zeker 45 mensen om het leven gekomen. De slachtoffers waren nieuwe rekruten voor het Jemenitische leger. Dat melden bronnen bij de veiligheidsdiensten aan persbureau AP.

Een autobom explodeerde bij een rij mensen die wachtten buiten het rekruteringscentrum van de krijgsmacht. Daarbij vielen zeker twintig doden. Kort daarna ging een bom af bij een nabijgelegen legerbasis. Daarbij kwamen zeker 25 mensen om het leven. Ook vielen er minstens zestig gewonden.

Kort na de ontploffingen werden de aanslagen via sociale media opgeëist door terreurbeweging Islamitische Staat.

De ligging van Aden (bericht gaat onder de kaart verder):

In Jemen vecht een door de internationale gemeenschap erkende regering tegen shi’itische Houthi-rebellen. Laatstgenoemde groep heeft de hoofdstad Sana’a en enkele andere gebieden in het land in handen. De Jemenitische regering van Abdu Rabu Mansour Hadi opereert vanuit Aden en heeft naast de Houthi’s tegenstand van strijders van Al Qaeda en Islamitische Staat.

De aanslagen komen kort nadat het Jemenitische leger afgelopen weekend bij een inval dertien strijders van Al Qaeda doodde.

    • Casper van der Veen