‘Talibaan vergaderen over opvolger leider’

De terreurbeweging heeft tot nu toe zijn dood ontkend.

Pakistaanse burgers op de plaatse van de drone-aanval waarbij vermoedelijk Talibaanleider Mansour omkwam. Foto AFP

Leden van de Talibaan zijn volgens persbureau Reuters zondag bijeengekomen om de opvolging van leider Mullah Ahktar Mansour te bespreken. Mansour was zaterdag het doelwit van een Amerikaanse drone-aanval, die hem volgens Amerikaanse en Afghaanse autoriteiten het leven kostte. De Talibaan zelf heeft tot nu toe zijn dood ontkend.

De Amerikaanse drone-aanval vond plaats in het Pakistaanse plaatsje Ahmad Wal. Als het klopt dat de Talibaan bijeengekomen is, is dat een sterk teken dat de berichten over Mansours dood kloppen. Volgens de bronnen van Reuters is guerillacommandant Sirajuddin Haqqani een mogelijke kandidaat voor zijn opvolging.

Haqqani wordt door de Afghaanse en Amerikaanse overheid gezien als een van de gevaarlijkste krijgsheren in het land. De Verenigde Staten hebben een prijs van 5 miljoen dollar op zijn hoofd gezet. NRC-correspondent Joeri Boom schrijft over hem:

Hij is leider van het Haqqani-netwerk, een zeer ervaren en beruchte guerrillagroep die wel de ruggegraat van de Talibaan wordt genoemd. De Haqqani’s onderhouden nauwe banden met Al-Qaeda, en dat valt niet goed bij een deel van de Talibaan-strijders die zich nog goed herinneren dat zij vrijwel geheel Afghanistan bestuurden voordat de Arabier Osama bin Laden vanuit hun land de VS aanviel.

Een andere mogelijk opvolger van Mansour die genoemd werd was Mullah Mohammed Yaqoob, zoon van Talibaan-oprichter Mullah Mohammed Omar - wiens dood vorige zomer werd bevestigd.

Regering Pakistaan boos

De Pakistaanse regering heeft de drone-aanval van de VS een schending van de “soevereiniteit” genoemd. Volgens premier Nawaz Sharif was het land niet vooraf geïnformeerd, iets wat de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry wel gezegd had.

Het slachtoffer droeg volgens de Pakistaanse autoriteiten in Islamabad een Pakistaans paspoort bij zich op naam van Wali Muhammad. De foto’s in het paspoort van deze Muhammad lijken volgens Reuters op oude foto’s van Mansour. De regering van Pakistan wil niets zeggen over de mogelijkheid dat Mansour onder een andere naam reisde.