Steun voor Islamitische Staat vanuit Hoofddorp

De politie onderzoekt steunbetuigingen aan IS op Twitter na speurwerk van burgerplatform Bellingcat.

Burgerjournalisten van Bellingcat zochten naar locaties waar de steunbetuigingen aan IS vandaan kwamen.
Burgerjournalisten van Bellingcat zochten naar locaties waar de steunbetuigingen aan IS vandaan kwamen. Foto’s Twitter

Misschien achteraf bekeken toch niet zo’n handige socialemediacampagne.

Zaterdag twitterden aanhangers van het kalifaat, voorafgaand aan een speech van Abu Mohammed al-Adnani, prominent woordvoerder van Islamitische Staat (IS), briefjes met steunbetuigingen vanuit de hele wereld. Wellicht om de wereld te vertellen: we zijn hier, we zijn onder jullie, we zijn ondanks de tegenslagen in het kalifaat nog lang niet verslagen.

Op Twitter verschenen briefjes uit, zo leek, Keulen, Londen, Parijs, Maleisië, Canada en Saoedi-Arabië. En eentje met de tekst „Amsterdam” en „#opdat zij die in leven blijven zouden blijven leven op grond van duidelijk bewijs” in het Arabisch – verwijzend naar de titel van de speech. Amsterdam bleek Hoofddorp te zijn. De straat Graan voor Visch, om precies te zijn.

Het Britse platform voor burgerjounalistiek Bellingcat, dat ook belangrijk MH17-speurwerk verrichtte, ging met de tweets aan de slag. Het kon op basis van de achtergrond in de beelden, Google Maps, tips van lezers en andere openbare bronnen, exact bepalen waar bepaalde foto’s waren genomen. Waaronder die uit Londen, Parijs en Münster.

Bezoekers van weblog GeenStijl deden mee aan de zoektocht naar de Nederlandse foto. Bellingcat wist dezelfde dag nog de straat en de flat te vinden waar de fotograaf moet hebben gestaan.

Het is niet duidelijk wie ‘ISIS Fanboy number 4’, zoals de twitteraar is gedoopt, is en wat zijn of haar bedoeling is – dreiging of grap. De politie onderzoekt de zaak en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid is ingelicht.

In zijn speech van 31 minuten riep al-Adnani zaterdagavond IS-aanhangers op aanslagen te plegen in het westen tijdens de ramadan. Het neergestorte vliegtuig van EgyptAir noemde hij niet.