Schaarste bij Franse tankstations na blokkades van raffinaderijen

Honderden tankstations in Frankrijk zitten zonder brand- stof doordat boze chauffeurs raffinaderijen blokkeren.

Lange rijen auto’s stonden zondag voor de pompstations in het noordwesten van Frankrijk. Al dagen blokkeren stakende vrachtwagenchauffeurs olieraffinaderijen en brandstofdepots. Daardoor hebben de pompstations niet genoeg brandstof meer.

Zo’n 820 van de in totaal 11.500 Franse tankstations hadden zondag helemaal niets meer te verkopen, zei transportminister Alain Vidalies tegen radiozender Europe 1. Nog eens achthonderd stations waren door een of meerdere soorten brandstof heen. Vooral de pompstations in Bretagne, Normandië en Noord-Frankrijk zitten zonder. Zes van de acht raffinaderijen liggen plat.

In Frankrijk wordt al weken gestaakt en hevig gedemonstreerd tegen hervormingen van het arbeidsrecht. Bijna twee weken geleden drukte premier Manuel Valls van de Parti Socialiste een wetswijziging per decreet door. Hij omzeilde daarmee een stemming in het parlement.

Vakbonden zijn fel tegen en willen dat de wetswijziging teruggedraaid wordt. Ook de Parti Socialiste zelf is sterk verdeeld over de hervorming. Niet alleen in het wegtransport, ook bij de spoorwegen, de luchtverkeersleiding en in de havens zijn acties.

De wetswijziging moet het werkgevers makkelijker maken mensen te ontslaan. De macht van vakbonden wordt beperkt en er worden minder uren als overuren betaald. Zaterdag zei de regering dat vrachtwagenchauffeurs hun speciale status zouden behouden en wel meer overuren betaald krijgen.

Sommige regio’s hebben volgens persbureaus inmiddels een brandstofquotum per auto ingesteld en een verbod op tanken in jerrycans afgekondigd. Volgens transportminister Vidalies is er geen risico op een algeheel brandstoftekort. Er zouden genoeg reserves zijn. Premier Valls, op bezoek in Israël, zei dat de situatie „volledig onder controle” is.