Rookmeldingen voordat ramptoestel in zee stortte

Nieuwe informatie over rook aan boord van verongelukte Airbus, biedt nog geen zekerheid over de oorzaak.

Een EgyptAir-toestel in Kairo.Foto AP

Het toestel van EgyptAir dat donderdag neerstortte in de Middellandse Zee heeft kort daarvoor een serie rookmeldingen verstuurd. Die aanwijzing over wat zich aan boord van het toestel afspeelde, is afgelopen weekend bekend geworden. De Franse luchtvaartdienst BEA, die de ramp onderzoekt, gaat er op basis van de meldingen van uit dat er inderdaad rook aan boord van het toestel is geweest, maar waar die rook vandaan kwam en waar die precies is ontstaan is nog niet bekend.

David Soucie, luchtvaartexpert bij CNN, acht de kans klein dat een explosie de oorzaak was van een eventuele brand, omdat de rookmeldingen werden verzonden over een periode van twee minuten. „Het kan een technisch mankement zijn geweest, kortsluiting, maar een soort brandbom is ook mogelijk”, zei hij tegen de Amerikaanse zender.

Eerder noemde de Egyptische minister van Burgerluchtvaart Sherif Fathy het „waarschijnlijker” dat het toestel is neergestort door een terroristische aanslag dan door een technisch mankement.

De Airbus A320 van EgyptAir was woensdagavond laat met 66 mensen aan boord opgestegen in Parijs en op weg naar Kairo toen het om 02.39 uur van de radar verdween. Het vloog toen net in Egyptisch luchtruim. Volgens de Griekse autoriteiten schommelde het ramptoestel en maakte het een bocht naar links en een cirkel rechtsom voordat het neerstortte.

Wrakstukken

Egypte heeft bekendgemaakt dat de marine wrakstukken van het ramptoestel en persoonlijke bezittingen van de inzittenden heeft gevonden. Op de Egyptische televisie werden beelden getoond van onderdelen met daarop het logo van EgyptAir. De wrakstukken werden zo’n 290 kilometer ten noorden van Alexandrië aangetroffen in de Middellandse Zee.

Van de zwarte doos is voorlopig nog geen spoor. De flightdatarecorder en de cockpitvoicerecorder (de ‘zwarte dozen’) liggen mogelijk op een diepte van 3.000 meter. Dat is ook ongeveer de afstand die de signalen van de recorders kunnen overbruggen. Egypte heeft zondag een extra onderzeeër van het ministerie van Olie naar het gebied gestuurd om mee te zoeken.

Het is de tweede keer dit jaar dat een vliegtuig van EgyptAir betrokken is bij een incident. In maart werd een vliegtuig gekaapt dat vanaf Alexandrië onderweg was naar Kairo. Een man dreigde zichzelf op te blazen met een bomgordel, die achteraf nep bleek te zijn.