Organisaties: ‘aanzienlijk meer geld’ nodig voor infrastructuur

“De mobiliteit in Nederland stagneert nu de economie weer groeit”, stellen organisaties in brief aan premier Rutte.

Foto ANP / Marcel Antonisse

Om de mobiliteit in Nederland op een acceptabel niveau te houden is de komende jaren “aanzienlijk meer geld” voor infrastructuur nodig. Dat is de boodschap van 26 organisaties en belangenclubs in een brief die ze aan premier Rutte hebben gestuurd.

De organisaties, waaronder de ANWB, de NS, Schiphol, Transport en Logistiek Nederland en reizigersorganisatie Rover, zeggen in de brief dat “de mobiliteit in Nederland stagneert nu de economie weer groeit”:

Dagelijks stilstaan op de wegen in en tussen steden, gebrek aan ruimte op het spoor, binnenvaartschepen die stilliggen voor onbediende sluizen. Het is weer aan de orde van de dag.

In de brief stellen de organisaties dat er de afgelopen jaren “stevig” is bezuinigd op het aanleggen van nieuwe wegen en dat het openbaar vervoer “schreeuwt om investeringen”, bijvoorbeeld als het gaat om capaciteit voor goederentreinen en het aanleggen van meer fietsparkeerplekken bij treinstations.

Infrastructuurfonds mogelijk verlengd

Verschillende media meldden vorige maand dat het kabinet het bestaande Infrastructuurfonds, dat doorloopt tot 2028, met twee jaar zou willen verlengen. In dit fonds stroomt jaarlijks vijf miljard euro dat vooral bestemd is voor onderhoud. Verlenging van het fonds met twee jaar zou tien miljard euro extra voor infrastructuur betekenen.

Een investering van tien miljard vinden de organisaties, “gezien de huidige ontwikkeling niet afdoende”, schrijven ze in de brief. “Een stevige financiële injectie in het Infrastructuurfonds is dan ook onontkoombaar.” Hoeveel extra geld de organisaties precies willen wordt uit de brief niet duidelijk.