OM eist acht jaar in scooterzaak Nijmegen

In 2010 reden Mohamed El G. en Mohamed A. na een geplande overval een man aan op een zebrapad. Hij overleed aan zijn verwondingen.

De twee verdachten reden in 2010 tijdens hun vlucht voor de politie een voetganger dood. Zij waren van plan om een overval te plegen op het Belvoir Hotel in Nijmegen. Foto Rob Keeris/ ANP

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft acht jaar gevangenisstraf geëist tegen een 24-jarige en een 26-jarige man die in 2010 tijdens hun vlucht voor de politie met een gestolen scooter een voetganger in Nijmegen doodreden. Dat meldt het OM.

Vier jaar geleden werden de verdachten nog vrijgesproken van doodslag en dood door schuld omdat niet bewezen kon worden wie de bestuurder was van de scooter. Het gerechtshof sprak toen over “een slecht te verteren uitkomst”. Het OM ging daarop in cassatie bij de Hoge Raad. Deze vernietigde het arrest en verwees de zaak naar het gerechtshof in Den Bosch.

OM: Beide verdachten zijn schuldig

Mohamed El G. (destijds 22 jaar oud) en Mohamed A. (destijds 20) waren op 10 januari 2010 van plan het Belvoir Hotel in Nijmegen te overvallen. Toen zij politieagenten zagen, sloegen zij met een gestolen scooter op de vlucht en reden daarbij op het zebrapad een 50-jarige voetganger uit Arnhem aan. Die overleed aan zijn verwondingen.

Het OM in Den Bosch heeft vanaf 18 april 2014 13 zittingen aan de zaak gewijd. Ze hebben getuigen gehoord en een reconstructie uitgevoerd. Het OM is van mening dat beide verdachten zich schuldig hebben gemaakt aan het plegen van doodslag.

“Er was sprake van een intensieve samenwerking tussen beide verdachten en de vlucht is onlosmakelijk gekoppeld aan het daaraan voorafgaande gepleegde strafbare feit. De vlucht zat er als het ware ingebakken”.

Het maakt volgens het OM, gelet op de omstandigheden en feiten, niet uit wie de scooter daadwerkelijk bestuurde. Tijdens het voorgaande proces wezen de twee verdachten naar elkaar en spraken getuigen elkaar tegen. Volgens het OM hebben beide verdachten willens en wetens de kans aanvaard dat hun vlucht op de scooter fatale gevolgen kon hebben. Daarmee is sprake van zogeheten voorwaardelijk opzet op de dood van het slachtoffer.

Wanneer het gerechtshof niet oordeelt dat er sprake is van het medeplegen van doodslag, dan moeten de verdachten veroordeeld worden voor dood door schuld in het verkeer. Dat betekent volgens het OM een veroordeling tot vijf jaar cel. Het OM eist dat de 24-jarige verdachte, die de scooter bestuurd zou hebben, een rijverbod krijgt van vijf jaar.