Ochtendspits een van drukste van het jaar

Door hevige regenbuien op maandagochtend ontstaan er verspreid over het land veel verkeersopstoppingen.

Foto ANP/Lex van Lieshout

Door hevige regenval dreigt de spits van maandagochtend een van de drukste van het jaar te worden. Dat zegt zowel de ANWB als de Verkeers Informatie Dienst (VID). Rond 08.00 uur vanochtend telde de ANWB zeshonderd kilometer file. Op een normale ochtendspits bedraagt dit aantal driehonderd kilometer.

Gister waarschuwden beide organisaties al voor een drukke ochtendspits, maar volgens een woordvoerder van de ANWB “drukker geworden dan verwacht”. De filevorming ontstaat vooral doordat mensen voorzichtiger rijden en meer afstand tot hun voorgangers bewaren. Een woordvoerder van de VID:

“Door de regen neemt de remweg toe, het zich wordt minder. Die combinatie zorgt ervoor dat er meer ‘lucht’ zit in het verkeersysteem. Er passen simpelweg minder auto’s op de weg.”

De drukste ochtendspits die de VID dit jaar heeft gemeten was op donderdag 14 januari. Toen stond er volgens de metingen van VID - die verschillen van die van de ANWB - 345 km file. Maandagochtend stond er vóór het spitshoogtepunt om 07.30 uur volgens de VID al 328 km. “Daar gaan we zeker nog overheen”, zegt de VID-woordvoerder.

Minder ongevallen

De files mogen vervelend zijn, een voordeel is wel dat door de hevige regenval er veel minder ongevallen dan normaal zijn, zegt zowel de ANWB als de VID. Omdat mensen zoveel voorzichtiger gaan rijden, vinden er ook minder ongelukken plaats. Bij een doorsnee spits telt ANWB vijf à zes botsingen. Nu waren dat er nog geen. Het drukst is het op dit moment in de omgeving van de Randstad en Noord-Brabant.

Het KNMI heeft op zondag vanwege de regen een code geel afgegeven voor het midden en zuiden van het land.