Minstens honderd doden bij aanslagen Syrië

De aanslagen vonden plaats in door de regering gecontroleerde steden. Terreurbeweging Islamitische Staat heeft de aanslagen opgeëist.

Tartous, een van de steden waar de aanslagen plaatsvonden. Foto Reuters

Bij een serie aanslagen in Syrische kuststeden zijn op maandagochtend meer dan honderd mensen om het leven gekomen en honderdtwintig mensen gewond geraakt. Dat meldt persbureau AFP, op basis van berichten van het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten (SOHR).

Het gaat om een serie van zeven autobommen die afgingen in de door de regering gecontroleerde steden Tartous en Jableh. De locaties van de aanslagen zijn opvallend. De steden staan bekend als relatief rustig. Het zijn bolwerken van de Syrische president Assad en de Russische marine heeft een basis in Tartous. Dichtbij de Russische Khmeimim-vliegbasis, net buiten de stad Latakia, vond ook een explosie plaats, meldt de Russische zender RT.

Islamitische Staat

Volgens SOHR werden minstens 48 mensen gedood in Tartous, en 53 in Jableh. “Waarschijnlijk voornamelijk burgers. Vijf van de zeven bommen werden veroorzaakt door zelfmoordterroristen”, zegt het observatoirum. De ontploffingen zijn inmiddels opgeëist door terreurbeweging Islamitische Staat (IS). Of zij er daadwerkelijk achter zitten, is moeilijk na te gaan. IS claimt vaker aanslagen zonder dat zeker is dat zij het gedaan hebben.

De ligging van Tartous (bericht gaat onder de kaart verder):

Amaq, het persagentschap van IS, zegt dat de terroristen “bijeenkomsten van alawieten in Tartous en Jableh” hebben aangevallen. Alawieten vormen een islamitische minderheid in Syrië. Ook president Assad behoort tot deze clan.

Druk busstation

Volgens persbureau AP bracht een zelfmoordterrorist een bom tot ontploffing bij een druk busstation in Tartous. Hij werd gevolgd door een terrorist in een auto, die vervolgens zichzelf daar ook opblies. De Syrische nieuwsorganisatie SANA zegt dat onder meer drie raketten op Jableh afgevuurd werden. Deze kwamen ook terecht bij een busstation, dichtbij de ingang van de stad.

Het is een onrustige dag in het Midden-Oosten. Bij een dubbele bomaanslag in Jemen - ook opgeëist door IS - vielen maandag tientallen doden. Onder de slachtoffers waren voornamelijk leggerrekruten. In Irak kondigde de premier een militaire operatie aan om de stad Fallujah weer in handen te krijgen, die al twee jaar in handen is van IS.