Merkel: vertraging visumvrijheid Turkije

Volgens de Duitse bondskanselier is het “onwaarschijnlijk” dat Turkije de deadline haalt van 1 juli.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Turkse president Recep Tayyip Erdogan tijdens de VN-top in Istanbul. Foto AP

Het is “onwaarschijnlijk” dat Turkije in de komende weken aan alle voorwaarden voldoet voor EU-vrijstelling van de visumplicht. Dat heeft de Duitse bondskanselier Angela Merkel laten weten, zo bericht persbureau AFP, in een gesprek met de Turkse president Erdogan. De ontmoeting vond maandag plaats tijdens een VN-top in Istanbul.

De afschaffing van de visumplicht voor Turken is onderdeel van de op 18 maart gesloten vluchtelingendeal met Ankara. Voorwaarde is dat Turkije aan álle 72 EU-criteria voor visa-liberalisatie voldoet. De deadline hiervoor is 1 juli.

Merkel kritisch over mogelijke vervolging Turkse oppositieleden

In het gesprek liet Merkel weten dat Turkije een sterker parlement nodig heeft. De Duitse bondskanselier, die een zeer belangrijke rol speelde in de totstandkoming van het EU-Turkije vluchtelingenakkoord, uitte haar bezorgdheid over de omstreden immuniteitswet waardoor parlementariërs vervolgd kunnen worden.

Vorige week vrijdag stemde het parlement voor deze nieuwe wet. Vooral de pro-Koerdische oppositiepartij HDP wordt getroffen, naar een aantal parlementariërs loopt al een onderzoek. De HPD noemde de grondwetswijzing een “paleiscoup van Erdogan”. Volgens de Turkse president steunt de HDP de verboden Koerdische PKK waarmee de Turkse staat in oorlog is in het zuidoosten van het land.

Merkel benadrukte dat Turkije ook een onafhankelijk jurdisch systeem en onafhankelijke media nodig heeft.

Rutte sprak Erdogan ook over Ebru Umar

Ook premier Mark Rutte sprak met de Turkse president, zo liet hij weten op zijn Facebookaccount. In de ontmoeting uitte Rutte ook zijn bezorgheid over het opheffen van de immuniteit van Turkse parlementsleden.

Volgens de premier lijken de afspraken tussen EU en Turkije wel hun vruchten af te werpen. Steeds minder vluchtelingen en migranten maken per boot de oversteek van Turkije naar Griekenland.

“We wilden het businessmodel van de bootsmokkelaars kapotmaken. We zien nu al geruime tijd dat het aantal mensen dat de levensgevaarlijke overtocht maakt, sterk is afgenomen”.

Tot slot sprak Rutte ook over de kwestie Ebru Umar, zo liet hij weten. De columniste mocht twee weken geleden Turkije verlaten om haar strafzaak in Nederland af te wachten.