Lucky loser is in één klap tienduizenden euro’s rijker

Igor Sijsling plaatste zich als ‘lucky loser’ voor de tweede ronde. Dankzij het lot is hij minimaal 60.000 euro rijker en komt de top-100 in zicht.

Igor Sijsling won zondag op Roland Garros in de eerste ronde van Adrian Ungur. Foto Miguel MEDINA/AFP

Wie beseft het grote belang van een partij in de eerste ronde op Roland Garros tussen de nummers 123 en 204 van de wereldranglijst, deze regenachtige zondagochtend op de anonieme baan zeventien? Igor Sijsling (123) kan het niet duidelijker verwoorden, nadat hij de Roemeen Adrian Ungur (204) overtuigend heeft verslagen met 6-1, 6-2 en 7-6. „Als je in de tophonderd staat zie je je bankrekening groeien. Als je niet in de tophonderd staat zie je hem slinken. Zo simpel ligt dat.”

Liefst 60.000 euro aan prijzengeld stelde Sijsling zeker met het bereiken van de tweede ronde van het grandslamtoernooi in Parijs, waarin hij de flamboyante Australiër Nick Kyrgios treft. Een cruciaal bedrag om in de komende maanden te investeren in goede begeleiders. Cruciale punten om te klimmen op de wereldranglijst. Eindelijk weer een stevige impuls voor zijn carrière. Begin 2014 was de 28-jarige Amsterdammer nog nummer 52 van de wereld, tot hij mede door fysieke problemen langzaam wegzakte. „Vorig jaar was moeilijk. Als je uit de tophonderd vliegt en je jezelf afvraagt of je het nog wel in je hebt en de resultaten niet zo goed zijn.” En nu ineens dit. „De tophonderd komt weer in zicht.”

Nog mooier voor Sijsling omdat hij eigenlijk al was uitgeschakeld, na zijn kansloze nederlaag in de laatste ronde van het kwalificatietoernooi tegen de Franse reus Kenny de Schepper. Tot plotseling het bericht kwam dat hij toch mocht meedoen aan het hoofdtoernooi na afzeggingen van onder anderen de aan zijn rug geblesseerde Roger Federer. Het lot wees hem als ‘lucky loser’ aan. „Ik hoorde het vlak na mijn partij tegen De Schepper. Het gebeurt niet vaak dat je lucky loser bent, heel lekker als dat net in een grand slam is.”

De gelukkige verliezer had dubbel geluk met zijn loting voor de eerste ronde, tegen qualifier Ungur. Al voelde Sijsling dat vooraf anders. „Ik had niet zoveel vertrouwen. En dan kreeg ik in de training ook nog een ‘beurt’, van Thiemo (de Bakker). Dat is lastig.” Maar vanaf het begin gaf hij Ungur geen kans. Pas bij 6-1, 6-2 en 5-1 haperde zijn gevarieerde aanvalsspel. „Ik merkte dat ik fysiek wat achteruitging. Er kwamen gedachten opspelen over een tweede ronde grand slam. Daarin ging het even fout. Dan moet je doorkachelen, punt voor punt spelen.” Met een solide tiebreak besliste hij de partij alsnog in zijn voordeel.

Geen 14.000 euro prijzengeld als verliezer in de laatste kwalificatieronde, maar minimaal 60.000 euro voor het bereiken van de laatste 64. Bedragen waar Sijsling alleen maar van kan dromen in de kleinere challengertoernooien die hij als speler van buiten de top-100 de laatste tijd vaak speelt. Drie keer 440 euro staat op zijn afrekening voor drie eerste ronden in Italië, 3.600 euro voor een finaleplaats in het Franse Saint-Brieuc. „Als je challengers speelt, is het alleen maar inleveren.”

Begin maart gaf hij in het Franse Quimper op in de kwartfinale, na de moord op zakenman Koen Everink, met wie hij bevriend was. „Ik probeerde nog wel de baan op te gaan maar kon nergens anders meer aan denken dan aan dat. Toen ben ik naar huis gegaan. Heb afscheid genomen van Koen. Dat was emotioneel.”

Tenniscoach Mark de J., die Robin Haase begeleidde, zit nog steeds vast als verdachte. „De situatie met Mark heeft voor Robin natuurlijk een extra dimensie. We hebben er wel over gesproken. Zware tijden. Het bizarre is ook: er is iemand niet meer en iedereen gaat gewoon door. En je moet zelf ook door. Het is niet anders.”

Genieten van tennis, dat helpt. „De tweede ronde tegen Kyrgios is een mooi podium.” De 21-jarige Aussie, nummer 19 van de wereld, zal volgens Sijsling spoedig grandslams winnen. „Ik weet nog dat ik een uurtje met hem ging trainen, toen hij 17 of 18 was. In Brisbane was dat. Niemand kende hem nog. Hij heeft me helemaal achter het behang geslagen, 0-6 of 1-6 was het. Geen bal gezien.”

Roland Garros, waar hij drie keer werd uitgeschakeld in de eerste ronde en alleen in 2013 de tweede ronde haalde, is sowieso geslaagd voor Sijsling. Een bedankje voor Federer en de andere afmelders? „Ik mag ze allemaal wel op een biertje trakteren.”