De Schwalbe en zes andere bijzondere momenten bij ManU

Waar Van Gaal sportief niet voldeed aan de verwachtingen, deed hij dat wel om de wedstrijden heen. Een overzicht van zijn opmerkelijke momenten bij Manchester United.

Van Gaal op de bank bij Manchester in de Champions Leaguewedstrijd tegen PSV. Foto Olaf Kraak/ANP

We waarschuwden de Britse media al, toen Van Gaal werd aangekondigd als coach van Manchester United: dit halen jullie in huis. Van Gaal is een gelauwerd trainer, maar ook een aparte en kleurrijke persoonlijkheid. Tussen hem en de media heeft het nooit geboterd. Waar Van Gaal sportief niet voldeed aan de verwachtingen, deed hij dat wel om de wedstrijden heen.

De schwalbe

Misschien wel het beruchtste moment, in ieder geval het meest gaparodieerde moment. In de wedstrijd tegen Arsenal afgelopen februari wordt Van Gaal woedend op de vierde official uit frustratie over een vermeende schwalbe van Arsenal-speler Alexis Sanchez. Om dat kracht bij te zetten, doet hij de duik langs de zijlijn maar even na.

Twee keer kerst

Een jaar maakt nogal wat verschil. In 2014, een paar dagen voor kerst, geniet Van Gaal van een glas wijn tijdens de persconferentie en proost hij op en met de media. Afgelopen kerst verliet hij de persconferentie vroegtijdig. Een persconferentie die vooral in het teken stond van zijn toen al penibele situatie bij Manchester en de matige prestaties.

2014:

2015:

Spelers die ‘geil’ moeten zijn

Eind februari zegt Van Gaal tijdens een persconferentie dat hij vindt dat zijn spelers meer moeten wíllen winnen. Een journalist gebruikt het woord ‘desire’, verlangen, waarna de Nederlander er nog even een schepje bovenop doet door te stellen dat hij van zijn spelers vraagt dat ze ‘horny’, geil zijn. Speler Juan Mata zit een beetje gegeneerd naast hem.

Chris Smalling

Van Gaal wist het voor elkaar te krijgen de naam van één van zijn spelers niet meer te onthouden. Of zich te verspreken natuurlijk. Chris Smalling, verdediger, werd tijdens een persconferentie ‘Mike’. Hij zat er zelf naast.

Masochisme

Begin deze maand vroeg een journalist Van Gaal naar een rode kaart die Manchester-speler Marouane Fellaini mogelijk had moeten krijgen. Die reageerde volgens Van Gaal heel logisch, nadat hij aan zijn haar werd getrokken door een tegenstander. “Jij zou ook reageren als ik nu je haar vastpakte. Aan haren trekken is alleen toegestaan, volgens Van Gaal, in “sex masochism”.

‘Fat man’

De relatie tussen Van Gaal en de pers is gespannen, dat was niet anders in Manchester. Soms bleef het niet bij een typisch Van Gaalse opmerking, maar werd het wat vileiner. Een verslaggever kreeg dit jaar vanwege kritiek die hij eerder had gegeven op Manchester-aanvaller Wayne Rooney het stempel “fat man”.

De allerlaatste persconferentie

Dit zou Van Gaals laatste persconferentie zijn. Enkele minuten nadat hij met United zijn enige prijs pakte, de FA Cup ten koste van Crystal Palace, kreeg hij van de pers alweer meerdere vragen over een aanstaand ontslag. Daar reageerde hij nog één keer op typische wijze op.