Kijken in 360 graden: de beklimming van Everest

Kijk om je heen op de gevaarlijkste plekken op de hoogste berg ter wereld.

Het team dat met camera's Mount Everest beklom. Foto Mammut / AP

Decennialang moet het schier onmogelijk geleken hebben om de top van Mount Everest te bereiken, tot het in 1953 eindelijk lukte. Sir Edmund Hillary en Sherpa Tenzing Norgay waren de eersten die de hoogste berg ter wereld wisten te bedwingen. Ze deden dat via de zuidroute, waarbij ze onder meer de ijsval Khumbu, de zuidcol en de flank van de Lhotse moesten bedwingen. Levensgevaarlijke plekken die nu in beeld zijn gebracht met 360 gradencamera’s.

Dik zestig jaar later is de route zoals Norgay en Hillary die ongeveer hebben genomen nog altijd favoriet onder bergbeklimmers, ook omdat die beter begaanbaar is dan de route via het noorden. De expedities duren doorgaans zo’n twee maanden en kosten tienduizenden euro’s. De klimmers worden geholpen door sherpa’s, die het gebied goed kennen en beter kunnen omgaan met de grote hoogte.

Het was een dodelijk weekend op Mount Everest. Lees ook: Indiase man derde dode op Everest in drie dagen

Het Zwitserse bedrijf Mammut, dat onder meer bergschoenen en klimtouwen maakt, zette een expeditie op poten om de klim te filmen met 360 gradencamera’s. Twee sherpa’s met speciale camera’s legden hun trip naar boven vast. Het resultaat is de website met de titel #PROJECT360, met daarop een interactief verslag van alle belangrijke punten op Mount Everest.

Voordat #PROJECT360 de top van Everest wist te bereiken, werd eerst een aantal andere hoge bergen beklommen. Van die expedities, onder meer naar de Matterhorn en de Mont Blanc, werden eveneens 360 gradenbeelden gemaakt. Van de Eiger staan zelfs 360 gradenfilmpjes online.

Bekijk de beklimming van Mount Everest op de site #PROJECT360.