Iraakse premier kondigt slag om Fallujah aan

De stad is al twee jaar in handen van IS. Er wonen nog tienduizenden burgers.

Haider al-Abadi. Archiefbeeld. Foto Markus Schreiber / AP

De Iraakse premier Haider al-Abadi heeft het begin van een militaire operatie aangekondigd waarbij de stad Fallujah heroverd moet worden op Islamitische Staat. Dat deed hij zondagnacht in een televisietoespraak, meldt persbureau AP. De stad is al meer dan twee jaar in handen van de terreurbeweging.

Zondag riepen de Iraakse veiligheidsdiensten de tienduizenden burgers die nog in Fallujah wonen de stad te ontvluchten. Inwoners laten aan AP weten daarin gehinderd te worden door IS-strijders, die op verschillende plekken controleposten hebben ingericht.

Het Iraakse leger “nadert een moment van een grote overwinning” op IS, zei al-Abadi volgens AP, dat er aan toevoegt dat het leger zware tegenstand kan verwachten. De krijgsmacht heeft nog nooit een stad op IS heroverd die zo lang in handen geweest is van opstandelingen.

Fallujah was het toneel van een van de bloedigste slagen in de Iraakse oorlog. In november van 2004 kwamen bij een door de Verenigde Staten geleide aanval meer dan tachtig Amerikaanse militairen om het leven. Ook werden naar schatting zo’n tweeduizend opstandelingen gedood. Duizenden gebouwen werden verwoest.