Interim-regering Brazilië onder vuur door nieuw lek

De minister van planning legt zijn functie neer vanwege een onthullend telefoongesprek over de afzetstrategie tegen president Rousseff.

De Braziliaanse minister van planning, Romero Juca, heeft tijdelijk zijn functie neergelegd na de onthulling van een omstreden telefoongesprek.
De Braziliaanse minister van planning, Romero Juca, heeft tijdelijk zijn functie neergelegd na de onthulling van een omstreden telefoongesprek. Foto Eralod Peres/ AP

De politieke crisis in Brazilië is met het aantreden van een interim-regering nog niet afgelopen. Het nieuwe schandaal treft de minister van Planning, Romero Juca. Hij is tijdelijk teruggetreden, zo meldt persbureau Reuters, na een onthulling van de Braziliaanse krant Folha de São Paulo over een zeer omstreden telefoongesprek.

In dit gesprek met Sergio Machado, een hoge ambtenaar van staatsoliebedrijf Petrobras, besprak Juca hoe het afzetten van president Rousseff ervoor zou zorgen dat het corruptieonderzoek naar hen zou stoppen.

Lees ook het commentaar van NRC Handelsblad: Brazilië is toe aan een reset

Streep door rekening van interim-president Temer

Dit telefoongesprek van 75 minuten zou in de loop van maart 2016 hebben plaatsgevonden, dat was enkele weken voor de senaat stemde voor de afzettingsprocedure tegen Rousseff. Volgens Juca en Machado, een voormalig senator en ex-president van oliebedrijf Transpetro, was de afzetting van de voormalig Braziliaanse president de enige manier om het onderzoek naar het corruptieschandaal rondom Petrobras te stoppen.

Beide mannen zijn verdachten in dit grootschalige onderzoek, bekend onder de naam ‘operatie Lava Jato’ (wasstraat). Juca zou voor een paar miljoen aan steekpenningen hebben aangenomen.

Het terugtreden van Juca is een flinke streep door de rekening van interim-president Michel Temer. De centrum-rechtse Temer wilde de ervaring van de voormalige senator Juca gebruiken voor belangrijke economische maatregelen en hervormingen in het land. De 75-jarige Temer is zelf ook omstreden, hij is ook verdachte binnen het corruptieschandaal en er loopt nog een aparte afzettingsprocedure tegen hem voor zijn rol als vicepresident naast Rousseff.