Indiase man derde dode op Everest in drie dagen

De man was ziek geworden. Sherpa’s slaagden er niet in hem in veiligheid te brengen.

Archiefbeeld van Mount Everest.
Archiefbeeld van Mount Everest. Foto Tashi Sherpa / AP

Op Mount Everest is opnieuw een bergbeklimmer om het leven gekomen. Dat heeft Wangchu Sherpa van Trekking Camp Nepal laten weten aan persbureau AP. De Indische Subhash Paul werd tijdens zijn beklimming ziek. Het is de derde dode op Everest in een paar dagen tijd. Vrijdag overleed de Nederlandse Eric Arnold.

Twee teamleden van Subhash Paul worden al sinds zaterdag vermist. Sherpa verwacht niet dat zij nog in leven zijn. Een Indiase vrouw, die ook onderdeel was van de groep, is eveneens ziek geworden en herstelt op een lagere hoogte, schrijft AP.

Paul overleed terwijl sherpa’s ‘s nachts probeerden hem in veiligheid te brengen. Hem lijkt hetzelfde overkomen te zijn als Arnold, die bezweek aan hoogteziekte. Dat werd enkele uren na Arnold ook de Australische Maria Strydom fataal.

Lees meer over de Nederlandse Eric Arnold, die vrijdag overleed op Everest: Dichter naar de rand van de dood vond hij het leven mooier

Volgens AP zijn de laatste dagen tientallen bergbeklimmers gewond geraakt of ziek geworden tijdens hun pogingen Everest te bedwingen. Sinds 11 mei zijn zo’n vierhonderd mensen begonnen aan een poging de top te bereiken.

Dit nieuwe klimseizoen volgt op twee rampjaren. Afgelopen voorjaar werd het seizoen afgebroken na een verwoestende aardbeving. In 2014 werden expedities geschrapt nadat door een lawine zestien sherpa’s om het leven waren gekomen.

De berg is 8.850 meter hoog. Er zijn sinds Edmund Hillary en Sherpa Tenzing Norgay in 1953 voor het eerst de top bereikten duizenden mensen boven gekomen en zo’n 250 mensen op de berg gestorven.