FIFA ontslaat vice-secretaris-generaal Kattner per direct

Volgens bronnen van Reuters en BBC is de reden dat Kattner zichzelf in de periode 2008-2014 miljoenenbonussen uitbetaalde.

Markus Kattner tijdens het 66e FIFA-congres op 13 mei 2016. Foto Henry Romero / Reuters

FIFA heeft per direct zijn financieel directeur en vice-secretaris-generaal Markus Kattner ontslagen na intern onderzoek. Volgens bronnen van Reuters en BBC is de reden dat Kattner zichzelf in de periode 2008-2014 miljoenenbonussen uitbetaalde. De wereldvoetbalbond houdt het zelf in een zeer korte verklaring bij contractbreuk.

De 45-jarige Kattner nam als secretaris-generaal in september de plaats in van Jérôme Valcke. Valcke werd toentertijd geschorst, onder meer vanwege zijn gesjoemel met de verkoop van kaartjes voor het WK van 2014.

De Senegalese Fatma Samoura werd vorige week gekozen tot zijn opvolger, als eerste vrouw en eerste Afrikaan. Volgende maand zal ze in dienst treden.

Aanhoudende corruptieschandalen

Valckes schorsing kwam na het vertrek van FIFA-voorzitter Sepp Blatter in juni. Later werden Sepp Blatter en voormalige UEFA-voorzitter Michel Platini geschorst wegens een dubieuze betaling van de FIFA aan Platini in 2011. Giovanni Infantino werd in februari tot nieuwe voorzitter gekozen.

De bonussen die Kattner zichzelf betaalde zouden niks te maken hebben met de dubieuze betaling van Blatter aan Platini, volgens de BBC. Wel zouden Blatter en Platini op de hoogte zijn geweest van de bonussen, meldt Reuters.

FIFA is na aanhoudende corruptieschandalen in een diepe crisis beland. De ethische commissie van de FIFA eiste afgelopen week nog een schorsing van twee jaar voor de voormalig voorzitter van de Duitse voetbalbond Wolfgang Niersbach.