Duitse anti-islampartij AfD en moslimraad ruziënd uit elkaar

Het gesprek tussen de anti-islampartij Alternative für Deutschland en een van de belangrijkste islamitische koepelorganisaties in het land, had niet het gewenste effect.

Frauke Petry geeft een persconferentie na het gesprek met een van de belangrijkste islamitische koepelorganisaties in Duitsland Foto Markus Schreiber/AP

Op een toenadering had niemand gerekend. Maar het leek al heel wat dat er maandag in Berlijn überhaupt een gesprek plaatsvond tussen de anti-islampartij Alternative für Deutschland (AfD) en een van de belangrijkste islamitische koepelorganisaties in het land, de Zentralrat der Muslime in Deutschland.

Al na een uur bleek echter dat de bijeenkomst de vijandigheid tussen de gesprekspartners alleen maar had vergroot. Het begon weliswaar met beleefd handen schudden, maar na een kleine anderhalf uur brak AfD-leider Frauke Petry het gesprek verontwaardigd af. ,,We moesten verwijten aanhoren dat we steeds dichter opschuiven naar het Derde Rijk’’, zei Petry tegen de pers. Voorzitter Aiman Mazyek van de moslimraad op zijn beurt zei dat de politiek van de AfD ,,een groot gevaar’’ voor het land is.

Foto (Kay Nietfeld/AP

Frauke Petry van AfD en Aiman Mazye van de Duitse moslimraad schudden elkaar de hand bij aanvang van hun gesprek. Foto (Kay Nietfeld/AP

Het initiatief van de bijeenkomst was uitgegaan van Mazyek, nadat de AfD drie weken geleden in haar partijprogramma de zin opnam „de islam hoort niet bij Duitsland”. Ook sprak de partij zich uit tegen de bouw van moskeeën met minaretten. Mazyek zei toen dat ,,voor het eerst sinds het eind van de nazi-heerschappij een partij een complete geloofsgemeenschap in diskrediet brengt en existentieel bedreigt’’.

De AfD benadrukt steeds dat ze niets tegen moslims heeft, maar alleen tegen de opkomst van de islam in Duitsland en tegen de immigratie van moslims. Petry zei onlangs dat haar partij van moslims vraagt dat ze hun geloof ,,in de privésfeer en vreedzaam’’ belijden. Het dragen van een hoofddoek wijst ze af: ,,we hebben daar een probleem mee’’.

Petry had de uitnodiging voor het gesprek aangenomen, ondanks weerstand bij sommige partijgenoten. Bij de ontmoeting maandag werd ze vergezeld door één partijgenoot, een ander had op het laatste moment afgezegd omdat de uitnodiging ,,schijnheilig’’ zou zijn. Het verzoek van Mazyek om de zin ‘de islam hoort niet bij Duitsland’ terug te nemen, noemde Petry ,,een totalitaire vraag’’ – omdat het een democratisch besluit van haar partij was geweest deze zin in het programma op te nemen.