2Doc: Post Beiroet NPO 1, 20.25-22.00u.

Post Beiroet gaat over de medewerkers van de Nederlandse ambassade in Libanon, vooral over ambassadeur Hester Somsen. Makers Maria Mok en Meral Uslu (Longstay en De verdediging van Robert M.) kregen toestemming om maandenlang achter de schermen te filmen.

Hester Somsen werkt in een fragiel land met een zwakke economie, dat te maken heeft met een grote stroom Syrische vluchtelingen, toenemende radicalisering, en met de dreiging van Islamitische Staat. De ambassadeur praat met geestelijke leiders van de drie grootste Libanese bevolkingsgroepen, met VN-gezanten en EU-ambassadeurs.

Voor het Midden-Oosten is het van groot belang dat er evenwicht in het kleine land blijf. Libanon heeft 4 miljoen Libanese inwoners en bijna 2 miljoen vluchtelingen, het hoogste percentage ter wereld. Een minister tegen Somsen: „Stel dat Nederland 8 miljoen vluchtelingen moet opvangen, opleidingen, gezondheidszorg en leefomstandigheden moet regelen. En dat in twee jaar tijd, in een zwakke economie. Dat is wat Libanon doet.”