Economie

Dit schrijven andere media vandaag

Dit zijn de belangrijkste zakelijke verhalen in andere media.

Grote verliezen bij Basic-Fit

Sportschoolketen Basic-Fit dat vorige week een beursgang aankondigde draait zwaar verlies en heeft grote schulden. Dat blijkt volgens De Volkskrant uit het jaarverslag van moedermaatschappij Miktom Topco.

De ruim 350 filialen tellende sportschoolketen heeft een schuld van in totaal 250 miljoen euro. Bij de bekendmaking van de beursgang maakte Basic-Fit alleen de zogeheten ‘ebitda’ bekend, het bedrijfsresultaat voor belastingen, afschrijvingen en - in dit geval het belangrijkste - rentebetalingen.

De ebitda bedroeg vorig jaar 60 miljoen euro, maar na de rentebetalingen en de andere posten blijft een jaarverlies van 23 miljoen euro over. Basic-Fit ziet de schulden niet als een probleem, omdat bij snelle groei nu eenmaal forse investeringen horen en zegt dat de beursgang juist is bedoeld om een deel van de schulden af te lossen.

Vorig jaar opende Basic-Fit 74 nieuwe filialen. Dat kost zo’n één miljoen euro per nieuwe zaak, maar die investering kan binnen 3 a 4 jaar worden terugverdiend. Daarbij geeft de sportschoolketen wel toe dat daarvoor een continue toestroom van nieuwe leden noodzakelijk is.

Geschatte beurswaarde ASR zeker drie miljard

De nu nog in staatshanden verkerende verzekeraar ASR brengt bij een beursgang tussen de 3 en 4,2 miljard euro op. Dat blijkt uit geheime analistenrapporten waar het Financieele Dagblad over schrijft. Minister Dijsselbloem van Financiën hoopt zoveel mogelijk van de 3,6 miljard die ASR in 2008 gekost heeft terug te verdienen.

Analisten van HSBC, Barclays en Rabobank komen maar in enkele scenario’s boven die 3,6 miljard euro uit, de meeste berekeningen blijven daaronder. Vooral de mogelijke massaclaims voor de ruim één miljoen woekerpolissen die ASR verkocht worden als een groot risico gezien.

Ook zien de drie banken de Staat als grootaandeelhouder als risico en wijzen ze op het gebrek aan optie- en aandelenplannen voor het bestuur. Maar verder beschouwen de analisten ASR als conservatief en degelijk.

Klein plusje voor Gamma en Karwei

Na de grote omzetdalingen van de laatste zeven jaar krabbelen de doe-het-zelf-zaken Gamma en Karwei weer voorzichtig overeind. De twee bouwmarkten van Intergamma zagen de omzet met drie procent stijgen, meldt de Telegraaf.

Topman Harm-Jan Stoter van Intergamma reageert zuinigjes op de nieuwe cijfers:

“We noteren een heel klein plusje door een betere koopkracht en het aantrekken van de huizenmarkt. Maar er valt nog weinig te juichen. Eigenlijk stabiliseert de markt zich.”

Stoter denkt dan ook niet dat de verdwenen omzet ooit nog terugkomt. Mensen klussen tegenwoordig nu eenmaal minder vaak, omdat ze minder tijd hebben en gemiddeld ook minder handig zijn geworden.

Daarom bieden Gamma en Karwei extra diensten aan zoals het installeren van de producten, maar ook overwegen de bouwmarkten om witgoed te gaan verkopen. Daarnaast investeert Intergamma fors in de verdere versterking van de online-diensten en experimenteert het met Gamma Compact, kleinere zaken met spullen die je direct nodig hebt bij het klussen.