Economie

Dit schrijven andere media vandaag

Dit zijn de belangrijkste zakelijke verhalen in andere media.

Minder aftrek is wel/geen goed idee

Een verdere inperking van hypotheekrenteaftrek is een slecht plan. Dat concludeert De Telegraaf  op de voorpagina na het lezen van een nieuw onderzoek van het Centraal Planbureau.

Het CPB denkt dat als de mogelijkheden om hypotheekrente af te trekken verder beperkt worden de huizenprijzen opnieuw zullen dalen. Dat is extra pijnlijk aangezien starters op de huizenmarkt dan onder water komen te staan. Hun schuld is dan hoger dan de waarde van hun huis.

De NOS haalt juist iets anders uit het rapport. Op de korte termijn zal beperking inderdaad voor een daling van huizenprijzen zorgen. Maar op lange termijn kan het goed zijn voor de huizenmarkt. Er zou een betere balans tussen huren en kopen komen.

Brabant is ook robotland

Lekkere reportage in het Financieele Dagblad over LR Systems. Het Noord-Brabantse bedrijf uit Woensdrecht bouwt robotsystemen voor de luchtvaart.

Volgend jaar moet LR Systems een grote robotsysteem afleveren voor Singapore Airlines. Ook Lufthansa, Etihad uit Abu Dhabi en de Amerikaanse air force zouden interesse hebben. LR Systems heeft als doel ‘s werelds grootste robot te bouwen.

De robot moet vliegtuigen van lak ontdoen, voor verfbeurten. De reportage beschrijft hoe een cluster van Brabantse bedrijven de ontwikkeling van LR Systems mogelijk maakt.

Met een niche is Brill succesvol

En ook de Volkskrant heeft vanochtend een fraaie reportage. Niet over robotbouwers maar over een kleine en zeer gespecialiseerde uitgeverij: Koninklijke Brill.

Het bedrijf bestaat al sinds 1683 en blijft bij de leest. Brill geeft wetenschappelijke werken uit. De nieuwste werken liggen in de snoepkast, zoals directeur Herman Pabbruwe de boekenplanken noemt. “Al begrijp ik er nog niet de helft van. ik wil altijd wel zien hoe het eruit ziet”, zegt Pabbruwe.