Duitse autoriteiten verdenken Fiat Chrysler van omzeilen uitstoottests

De Duitse instanties verdenken autofabrikant Fiat Chrysler van uitstootfraude. Dat meldde het Duitse krant Bild am Sonntag dit weekeinde. De goedkeuringsinstantie KBA zag tijdens het testen van een Fiat dat na 22 minuten de systemen die schadelijke uitstoot tegengaan uitschakelden. De uitstoot overschreed toen ruim tienmaal de norm. De officiële test op de rollenbank duurt 20 minuten. Als dit bewust zo is geprogrammeerd, geldt dat als een defeat device. Volkswagen gaf vorig jaar toe dat het een defeat device had gebruikt en moet nu ruim 16 miljard euro aan rechtszaken, terugroepacties en schadeclaims reserveren. Afgelopen week weigerde Fiat Chrysler uitleg aan de KBA te komen geven over te hoge uitstoot van verschillende modellen. De goedkeuringsinstantie heeft volgens de krant nu een rapport met de bevindingen gestuurd naar de Europese Commissie. (AFP)