De vader heeft een te perfecte zoon afgeleverd

Arjen van Veelen schrijft wekelijks over een nieuwsfoto. Vandaag: over Max en Jos Verstappen

Je kunt via je kinderen je eigen leven nog eens overdoen, maar dan net iets beter, dit keer met minder fouten. Als je kinderen luisteren naar je wijze raad, tenminste. Vader Jos Verstappen heeft een zoon Max die heel goed luistert. Hij maakt precies alle fouten niet, die zijn vader wel maakte.

Vader Jos was tot voor kort de meest succesvolle Formule 1-coureur in de Nederlandse geschiedenis, maar hij had ook het imago van brokkenpiloot die races niet uitreed. Een stuntelende cultfiguur die steeds in de grindbak belandde. Voer voor grappen. Ook privé een bron van nieuws. Zijn zoon lijkt het tegenbeeld te worden. Een vlekkeloze winnaar.

Op Max’ jongenskamer bij zijn moeder in het Belgische Maaseik (maps) stond een bordkartonnen afbeelding van zijn vader, ‘zijn hero zoals hij hem altijd noemde’ (aldus een mooi detail in een profiel in NRC van Harry Meijer over Max Verstappen). Nu is de jonge held zijn oude ‘hero’ aan het inhalen. Op de foto zie je die vader-zoon inhaalmanoeuvre.

De foto is genomen tijdens een autosportgala in Parijs, december 2015. Zoon Max nam op het gala drie prijzen in ontvangst. Eentje voor ‘Rookie of the Year’, eentje voor ‘Personality of the Year’ en eentje voor ‘Action of the Year’. Hij is op zijn achttiende zijn vader al voorbij. Zelfs qua omgang met de media is hij al veel beter. Je ziet het aan zijn professionele lach naar de camera. Zijn vader leunt van de camera weg als een verlegen automonteur.

Vaders krimpen, zoons groeien

Zonen moeten vaders verslaan, dat zorgt vaak voor frictie en voor literatuur. Het is het klassieke verhaal. Lees deze fraaie Odyssee-vertaling van Imme Dros: ‘Elke zoon is de zoon van een held en elke heldenzoon wil zelf een held zijn net zo groot als zijn vader, groter dan zijn vader. Tijd helpt. De vaders worden moe, de vaders worden oud, de vaders krimpen; en de zoons groeien, kijken hun vader recht in de ogen, kijken op hun vader neer, krijgen zoons, zijn eindelijk op hun beurt de held van de dag.’

Op de foto zie je Max groeien, en Jos krimpen. Maar toch lijkt er geen sprake van frictie tussen de twee. Het gaat precies zoals vader Jos dat wil: zijn zoon Max moet van hem winnen. We zien een heel harmonieus diner, een prettig vader-en-zoon etentje, geen generatiestrijd.

En Max kijkt niet neer op Jos, zijn hero. Hij bedankte zijn vader netjes in een interview na afloop. „Ik wil Red Bull bedanken voor het mogelijk maken van mijn Formule 1-debuut en natuurlijk ook Toro Rosso, mijn vader en iedereen om mij heen, want zonder hen was ik nooit zo ver gekomen”, zei hij tegen zijn eigen website verstappen.nl (de oude website van zijn vader). Als iemand op z’n achttiende al zulke keurige, professionele interviews geeft, dan weet je dat hij een grote zal worden.

Max is sinds zijn overwinning in Spanje zelfs een ‘International Hot Property’, zoals Formule 1-verslaggever van de NOS Louis Dekker het noemde. De journalist spreekt en interviewt Max Verstappen regelmatig, maar hij mag die beelden niet uitzenden.

„Ik heb uren gespreksmateriaal met Verstappen op mijn recorder staan, maar ik kan er niets mee. Mijn handen jeuken om er ooit iets mee te doen.”

De leukste beelden van Max blijven dus geheim. Dat is de tol van perfecte winnaar zijn. En zelfs vader Jos komt verder van hem af te staan. Hij was meer dan tien jaar de knecht van zijn zoon, diens chauffeur en monteur tegelijk. Hij heeft hem afgeleverd aan de top, maar moet het nu aan anderen overlaten. „In deze fase van zijn carrière is het beter als ik een stap terug doe”, zei hij een tijd geleden al op nu.nl.

„Het gaat om Max en niet om zijn vader.”

Betere startpositie

„Een stap terug doen”, dat lijkt me een eufemisme. Ik denk dat Jos Verstappen van zijn zoon wordt losgescheurd. Maar zelfs dat offer heeft hij er voor over om de fouten van het verleden via zijn zoon te herstellen.

Hij heeft hem een veel betere startpositie in het leven gegeven dan hij zelf had. Hij heeft hem zelfs de naam van een winnaar gegeven. Hij heeft een perfecte zoon afgeleverd aan de top. Max is een perfecte winnaar. Hij zal perfecte races rijden. Hij zal de pers perfect te woord staan. Hij zal perfect zijn sponsorpetjes dragen. Ook privé zal alles perfect zijn. Jos Verstappen heeft zijn zoon alles perfect geleerd, behalve het belangrijkste: af en toe brokken maken. Ik voorzie een vlekkeloos en ontzettend saai decennium in de Formule 1.

Lees ook: En nu wil iedereen Max zijn, over hoe Max Verstappen een idool is geworden voor kleine jongens.